HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Arie van den Brand

Soms botsen voornemens op de harde realiteit – en dan kiest het leven iets anders voor je dan je bedoeld had. Zo is het met de politieke carrière van Arie van den Brand. Een verstoorde illusie, noemt hij het zelf.

Sinds mei 2002 is Arie van den Brand lid van de Tweede Kamer Fractie van Groen Links, woordvoerder landbouw en natuurbeleid, maar na het kerstreces zal hij daar niet terugkeren. Zijn plaats in de fractie wordt dan ingenomen door Naima Azough, die al eerder een periode in de kamer zat voor Groen Links.
Van den Brand's gezondheid leidt tot dit vertrek uit de kamer – hartinfarct in december, maanden aan het herstellen geweest, sinds september weer begonnen, de landbouwbegroting gedaan – en toen tot de conclusie gekomen dat de belasting van dit werk te groot is.

Djoeke Veeninga praat met van den Brand over zijn naderend afscheid van de Kamer.

---

Vluchtelingpension failliet

Coen Fonk is zeventig jaar oud en woont in Emmeloord, in een rijtjeshuis. Daar vangt hij op dit moment acht asielzoekers op. De meesten van hen zijn uitgeprocedeerd en zouden zonder zijn hulp op straat staan. Hun onderhoud betaalt hij uit zijn eigen portemonnee. Maar dat gaat niet langer, want Fonk is failliet.

Hij schreef ons daarom een brief met de vraag: 'Kunt u ons helpen?' Dat kunnen we, in elk geval door hem eens op te zoeken. Verslaggever Maarten Hagg deed dat en brengt verslag uit.

!!
U kunt meneer Fonk steunen. Zijn Stichting heet Humanistiek, Postbus 169, 8300 AD Emmeloord, gironummer 44 00 800.
Binnenkort is hij ook nog te zien in 'Het Geluk van Nederland' op zondagavond 14 december om 22.45 uur.

---

Goed nieuws uit Brussel?

Nederland heeft vannacht verloren van Duitsland en Frankrijk. Deze landen krijgen namelijk géén boetes, omdat hun begrotingstekorten te hoog zijn.
Gisteravond overlegden de ministers van Financiën in Brussel over een voorstel die boetes wél op te leggen, want dat was de afspraak: een klein land als Portugal kreeg die boete eerder wel.

Onze minister Zalm klinkt behoorlijk geïrriteerd over de uitslag. Hij was voorstander van de boetes, maar alleen Spanje, Finland en Ierland steunden de Nederlandse lijn. Een mislukking dus.

Professor economie Ad Kolnaar is niet ontevreden over deze 'mislukking'. Koolnaar is afkomstig uit CDA-kringen. Hij kan het nieuws uit Brussel alleen maar 'goed' noemen.
Volgens hem zou het opleggen van boetes slecht voor de euro zijn en zal het alleen maar leiden tot hogere rente.

---