HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW

Sky Marshalls

Han Busker, voorzitter van de vakbond Marechaussee Vereniging, geeft een korte reactie op het bericht dat de Koninklijke Marechaussee vorig jaar in opdracht van Justitie zogeheten Sky Marshalls heeft opgeleid. Deze marechaussee in burger zou mee gaan vliegen op KLM-vluchten als anti-terreurmaatregel. De KLM is echter intussen gaan twijfelen of de Sky Marshalls wel bewapend moeten zijn.

---

De Islamitische school heeft de toekomst

De tegenstand tegen bijzonder onderwijs - en dan vooral tegen islamitische scholen - groeit. De VVD wil dat er geen nieuwe islamitische scholen bijkomen. Binnen de Partij van de Arbeid wordt er ook door meer mensen zo over gedacht, bijvoorbeeld door de amsterdamse wethouder Rob Oudkerk die op den duur wel van het bijzonder onderwijs af wil om er gemengde openbare scholen van te maken – dat is beter voor de integratie.

Vanuit het verre zuiden is er nu een stem bijgekomen in dit debat: onderwijssocioloog Jaap Dronkers – tegenwoordig hoogleraar sociale stratificatie en ongelijkheid aan het Europees Universitair Instituut, Florence in Italië. Hij voorspelt in een bijdrage in de Volkskrant van eind december dat over een jaar of tien Nederlandse ouders hun kinderen gráág op een islamitische school zullen doen, en dat we die scholen dus zeker niet moet opheffen.

---

Militair vervolgd voor moord en doodslag

Een 43-jarige Nederlandse sergeant-majoor, die als marinier dienst doet in Zuid Irak, schiet op 27 december tijdens een optreden tegen plunderingen een Irakese burger dood.
Drie dagen later wordt hij onverwijld teruggehaald naar Nederland en vastgezet, wegens de door het Openbaar Ministerie vastgestelde aanklacht moord, doodslag of dood door schuld.

Nederland in rep en roer. 'Schokkend', noemt de emeritus hoogleraar Militair Recht Guido Coolen dit optreden van het Openbaar Ministerie.
Gerard Legebeke praat met Coolen.

---