HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW

Corporate Governance Onderzoek Pensioenfondsen

Het gaat niet goed met de Nederlandse pensioenfondsen. Ze verloren de afgelopen jaren enorme bedragen op hun beleggingen. Peter de Koning maakt zich er sterk voor dat Pensioenfondsen niet alleen op de korte termijn winst letten van de ondernemingen waarin zij hun geld steken, maar ook naar de wijze waarop die bestuurd worden. Hij doet dat als voorzitter van de SCGOP, de Stichting Corporate Governance Onderzoek voor Pensioenfondsen. Die Stichting heeft het tij mee, want door alle financiële schandalen – nu weer de Parmalat affaire – is iedereen er intussen wel van overtuigd dat slecht bestuurde ondernemingen heel veel geld kunnen zoekmaken.

'Ahold is onze beste PR machine. Sinds die affaire hoef ik niemand meer het belang van Corporate Governance, goed ondernemerschap, uit te leggen', zegt De Koning, die vandaag afscheid neemt van zijn club. Op zijn laatste dag als voorzitter van de SCGOP is hij te gast.

---

Riolen in Bergen op Zoom

Alles wat een begin heeft, heeft ook een eind. Kijk maar om u heen: de wereld is in verval. Langzaam maar gestaag rafelt de tijd alle materie en het dúidelijkst zie je dit daar, waar veel mensen zijn: in de stad.
Onze verslaggever Gerrit Kalsbeek, gespecialiseerd in verval, onderzoekt in een korte serie de fysieke neergang van onze woonomgeving. Vandaag gaat het over het riool.

In de Minrebroederstraat te Bergen op Zoom vallen de gaten in het plaveisel. Bij één van de vele kuilen ontmoeten we onder een grijs en jagend zwerk lokaal gemeenteraadslid Louis van der Kallen. Al jaren bepleit hij het concept van de lekkende stad, oftewel: onze ontlasting richting riool en al het hemelwater de bodem in.
Verslaggever Gerrit Kalsbeek verdwijnt in de zachtgeurende onderbuik van de stad die rond carnaval vooral bekend staat als Krabbegat.

---

Advocaat Boone is boos

Jan Boone is advocaat. Eén van Nederlands top advocaten, zo iemand die in een beroemd rijtje thuishoort. Jan Boone is boos. Woedend en verontwaardigd. En bijna in staat om naar de rechter te stappen. Hij heeft namelijk een cliënt in de EBI in Vught, de Joegoslavische topcrimineel Jocic. Deze Jocic wordt door justitie met de regelmaat van de klok beschuldigd van nog onopgeloste liquidaties en het plannen van een moordaanslag op Officier van Justitie Koos Plooy.
Jocic wordt beschuldigd via de media, wel te verstaan. Een officiële aanklacht is er tot nu toe nooit gekomen. Eén reden voor Boone om boos te zijn, maar er is nog meer.....

---