Interview

Interview

Echte depressies en ander ongemak

Gesprek met psychologe Alie van Geleuken, stafmedewerkster van het Depressie Centrum dat mensen adviseert die aan depressie lijden of denken te lijden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat één op de tien mannen en één op de vijf vrouwen eenmaal in het leven een depressie heeft. Volgens van Geleuken maken zowel patiënten als hulpverleners steeds minder vaak een onderscheid tussen het ziektebeeld 'depressie' en een periode in het leven waarin het gewoon een beetje tegenzit. Maken we ons niet te snel wijs dat we depressief zijn en hoe is die massale depressiviteit het best tegen te gaan? Elles de Bruin leidt het gesprek.

Vanuit het Depressie Centrum worden diverse activiteiten op het gebied van depressie uitgevoerd, bijvoorbeeld de telefonische Informatie- en Advieslijn (0900-9039039, € 0.15 p/min). Deze lijn wordt bemand door getrainde vrijwilligers die op deskundige wijze bellers te woord staan over de vele aspecten van de ziekte depressie.
---

Van Lunteren naar Baarn met de rolstoel

Op 1 april verandert het vergoedingssysteem voor gehandicapten als staatssecretaris Ross van VWS haar zin tenminste krijgt. Tot nu toe kunnen gehandicapten onbeperkt gebruik maken van goedkoop taxivervoer. Vanaf april moeten zij zoveel mogelijk met de trein gaan reizen. Voor taxi’s is er een zogenaamd gelimiteerd kilometerbudget: Mensen die niet per trein kunnen reizen, mogen dan 700 kilometer per jaar reizen, anderen maar 350. Willen ze meer met de taxi reizen, dan kost het hen €1,25 per kilometer. Wieteke Nieuwboer heeft een progressieve spierziekte en zit permanent in een rolstoel. Teun van de Keuken maakte samen met haar een korte treinreis, om uit te vinden hoe reëel het is van gehandicapten te verlangen zoveel mogelijk met de trein te reizen.
---

Twistgesprek vignettenplan

In Nederland willen we alles kunnen meten: Meten is weten..... Nu wil minister Verdonk de mate van integratie van allochtonen laten meten, om te weten welk beleid er op los gelaten moet worden. Er wordt onderzoek gedaan naar de beste manier van meten, en voorlopig lijkt dat de zogenaamde 'Vignettenmethode' te worden. Een vignet met daarop een aantal kenmerken op verschillende terreinen. Voldoe je aan alle kenmerken, dan ben je helemaal geïntegreerd. Mis je er een paar, dan ben je een twijfelgeval. Zo zou het ongeveer moeten gaan werken. Eén van de deskundigen die gevraagd is mee te denken over dit onderzoek is Zeki Arslan. Hij is van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling en hij is onderwijsdeskundige. Gerard Legebeke praat met hem.
---

advertentie