Interview

Interview

CDA-wethouder verlaat Rotterdam

Gesprek met de Rotterdamse CDA-wethouder Sjaak van der Tak die de stad gaat verlaten om burgemeester te worden van de gemeente Westland. Twee jaar geleden presenteerde zijn college met veel tromgeroffel een plan dat Rotterdam veiliger, beter en socialer moest maken. Van der Tak kraakte harde noten over met name de integratie van allochtonen en de belabberde situatie in het middelbaar onderwijs. Waarom stapt hij nu halverwege de rit op om nota bene een post te aanvaarden in een gemeente waar de Rotterdamse problematiek niet of nauwelijks speelt?
---

Wildwonen op IJburg

Een eigen huis bouwen, op eigen grond en bijna zonder regels. Voor velen een droom. Op het steigereiland, onderdeel van het nieuwste Amsterdamse stadsdeel IJburg, kan dat. Wildwonen noemen ze dat daar.
Maar is het wel een droom? Verslaggever Teun van de Keuken volgt enkele pioniers tijdens de moeizame weg van het eerste idee tot de laatste steen. Hoe ziet hun fantasiehuis eruit en is het wel mogelijk om dat te bouwen? Komen relaties in gevaar als partners verschillende ideeën over het ontwerp hebben? En betekent wild wonen en welstandsvrij bouwen dat werkelijk alles mag, of kan de overheid het betuttelen toch niet laten?
Deze en andere vragen komen aan bod in de serie 'Wildwonen op IJburg'. Vandaag deel 1 ‘De Droom’:

Menny wil graag onder de grond wonen. Dat wilde ze als kind al, toen ze gefascineerd raakte door de bunkers in de duinen. Kan en mag dit in welstandsvrij IJburg? En Petra en Hubert weten het nog niet zo goed. De één wil een tuin, de ander een dakterras. De één wil een open keuken en één grote benedenkamer, de ander wil verschillende losse kamers, om zich in terug te kunnen trekken. Van de architect moesten ze een boek maken met plaatjes, om hun wensen aan te geven. Komen ze ooit nader tot elkaar?
---

Waar het om gaat: Bart Jan Spruyt wordt bedreigd

Waar het nu om gaat is dat Bart Jan Spruyt, directeur van de conservatieve Edmund Burke Stichting besloten heeft voorlopig niet meer op publieke bijeenkomsten op te treden.
Reden: hij kan niet meer voor zijn eigen veiligheid instaan omdat hij na menig openbaar debat met de dood is bedreigd "uit links-radicale hoek", aldus Spruyt.
Gerard Legebeke praat met hem hierover.
---

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wildwonen op IJburg, deel 1

vanaf 00:25:15

advertentie