Interview

Interview

Darfur

De Nederlandse regering liet gisteren weten 10 miljoen euro aan noodhulp voor de geteisterde regio Darfur te geven. Dat is een verdubbeling van het bedrag wat nu gegeven wordt.
De catastrofe die zich in de West-Soedan gelegen regio Darfur voltrekt is langzaamaan hoger op de internationale agenda gekomen. De bezoeken van VN secretaris-generaal Koffi Anan en de Amerikaanse minister Colin Powel vorige week aan het land hebben daaraan bijgedragen. Bovendien is oud-minister Pronk aangesteld als speciaal afgezand van de VN in Khartoem. Ook hij was de afgelopen weken in Soedan.

Over deze problemen in Soedan een gesprek met Koert Lindijer vanuit Nairobi, PVDA-Europarlementarier Max van den Berg en John Heneman van Artsen Zonder Grenzen in Nyala in Darfur. Verder ook een gesprek met Jan Pronk, speciale gezant van de VN.
---

Wildwonen op IJburg

Een eigen huis bouwen, op eigen grond en bijna zonder regels. Voor velen een droom. Op het steigereiland, onderdeel van het nieuwste Amsterdamse stadsdeel IJburg, kan dat. Wildwonen noemen ze dat daar.
Maar is het wel een droom? Verslaggever Teun van de Keuken volgt enkele pioniers tijdens de moeizame weg van het eerste idee tot de laatste steen. Hoe ziet hun fantasiehuis eruit en is het wel mogelijk om dat te bouwen? Komen relaties in gevaar als partners verschillende ideeën over het ontwerp hebben? En betekent wild wonen en welstandsvrij bouwen dat werkelijk alles mag, of kan de overheid het betuttelen toch niet laten?
Deze en andere vragen komen aan bod in de serie 'Wildwonen op IJburg'. Vandaag deel 2:

Net als vorige week volgt Teun van de Keuken de alleenstaande Menny, die graag een lemen hut wil bouwen en het stel Petra en Hubert, die nog niet zo goed weten wat ze willen. Vandaag aandacht voor moeilijkheden en tegenslagen bij het bouwen van een eigen droomhuis in een nieuwe wijk. Menny vreest de regels die er plotseling toch blijken te zijn en van haar gedroomde stadsnomadenpark een tweede Almere dreigen te maken. En Petra en Hubert merken dat ze toch veel meer van elkaar verschillen dan ze dachten.
---

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wildwonen op IJburg, deel 2

vanaf 00:17:35

advertentie