Interview

Interview

Wie popconcerten zegt, zegt Mojo. En directeur Leon Ramakers is Mister Mojo. Hij richtte het bedrijf in 1968 met zijn vriend Berry Visser op. Het eerste wapenfeit: het boeken van Jethro Tull en Soft Machine in het Concertgebouw. Niet lang daana volgde het festival in Kralingen, dat te boek kwam te staan als het Nederlandse antwoord op Woodstock. Van het rommelige zolderkamertje van waaruit het tweetal in die dagen concerten organiseerde groeide Mojo onder Ramakers' leiding uit tot een bedrijf met een omzet van circa 75 miljoen euro en 80 werknemers. Het grootste deel van de optredens die vandaag de dag op de Nederlandse poppodia worden gegeven is via Mojo georganiseerd.

Al maanden was duidelijk dat Leon Ramakers het tijd vindt om een stap terug te doen. Vorige week maakte hij de naam van zijn opvolger bekend. Met ingang van 1 oktober zal Dick van Zuijlen in zijn voetsporen treden. Bovendien, zo maakte Ramakers bekend, zal Mojo zich weer op de kernactiviteit gaan richten, het organiseren van popconcerten en festivals zoals Lowlands, en andere taken afstoten.

Ramakers treedt terug als directeur van Mojo in een woelige periode: vorig jaar deed de kartelwaakhond NMA een inval bij het bedrijf omdat Mojo wordt verdacht van misbruik van haar monopoliepositie. Eén van de andere drijvende krachten van het bedrijf werd ontslagen. Over al deze ontwikkelingen praat Gerard Legebeke met Leon Ramakers.
---

Een reportage over het Centrum Beeldende Kunst Gelderland, de kunstuitleen aan de Kortestraat in Arhnem. In Middelburg en Leiden is de kunstuitleen al gesloten. In deze zuinige tijden worden allerlei subsidies afgeschaft en nu moet in de artistieke uitleenbranche het roer danig om. In Gelderland is men er helemaal klaar voor. Nou ja, de lokale kunstenaars nog niet helemaal.

Geheel anders ligt dat in Amsterdam. Daar denken ze het altijd beter te weten en draait kunstuitleen SBK al tien jaar zonder fondsen van de overheid. Wat is hun geheim en hoe gaat men dat aanpakken in het oosten des lands? Een reportage van Gerrit Kalsbeek.
---

Waar het nu om gaat is dat het CDA en de Christen Unie zich zorgen maken over de verloederling van de Nederlandse taal. Daarom komen ze met een initiatief wetsvoorstel om het Nederlands steviger in de grondwet te verankeren. Hierover praat Teun van de Keuken met één van de voorvechters van een zuivere taal, CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries.
---

advertentie