Interview

Interview

'Moeilijk is leuk', is de stelregel van Peter Veld, directeur van de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Al ver voor er zelfs maar sprake was van een vacature gaf Veld - toen nog ambtenaar op het Ministerie van Sociale Zaken - aan dat hij graag leiding zou willen geven aan de IND. Hij bekleedt die post nu anderhalf jaar en hij moet er aan zijn trekken komen, want moeilijk is het. De afgelopen jaren zwelde de kritiek op de IND aan: het personeel zou niet capabel genoeg zijn, de dienst is onbereikbaar, werkt traag, negeert klachten en maakt aan de lopende band fouten met de uitgifte van verblijfsvergunningen. Daarnaast kreeg de organisatie, nu precies een jaar geleden, de verantwoordelijkheid voor het uitzetten van de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers die symbool zijn komen te staan voor het asielbeleid van het kabinet. En vorige week werd bekend dat de IND ook nog eens een grotere rol moet gaan spelen bij het bestrijden van terrorisme. Een speciale terreur-unit moet onderzoek gaan doen naar verdachte vreemdelingen.
---

Margriet Peters zit thuis achter de computer en doet een beroepenkeuzetest die staat op een van de vele CD-rommetjes die ze toegestuurd kreeg. Want een studie kiezen met gevolgen voor de rest van je leven, dat is niet eenvoudig. Het aantal studierichtingen blijft maar groeien, net als de stapels gidsen, internetsites en informatieve bijeenkomsten.

Zo had ook de Haagse Hogeschool afgelopen weekend een open dag teneinde aankomende studenten te helpen met deze belangrijke keuze. Helaas heeft onderzoek aangetoond dat bijna de helft van alle HBO-studenten verkeerd kiest en binnen twee jaar iets anders doet. En daar de helft van is zelfs helemaal met studeren opgehouden... Dat is zonde van tijd, geld en illusies. Margriet denkt aan politicologie, maar niks is helemaal zeker. Dus doet ze nog maar eens zo'n beroepentestje... Een reportage van Gerrit Kalsbeek.
---

advertentie