Interview

Interview

Sinds jaar en dag geldt Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld. Zo zijn in Den Haag onder meer het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en het Joegoslavië Tribunaal gehuivest. Meer dan dertig organisaties zijn het in totaal, waar 15.000 internationale ambtenaren werken.
Volgens de organisaties dreigt Nederland nu haar positie als gastland van internationale organisaties te verliezen. Volgens Tjaco van den Hout, secretaris-generaal van het Internationale Hof van Arbritage, stuiten ze steeds vaker op tegenwerking van de ministeries. Hij trekt aan de bel en waarschuwt voor het einde van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld. Waaruit bestaan de ergernissen bij deze organisaties en wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

Een interview met Tjaco van den Hout en met reacties van Wim Deetman, burgemeester van Den Haag, Sam Mulder, directeur Instituut Internationalisering van het Recht en CDA-kamerlid Coskun Çörüz.
---

Wat bezielt jonge Palestijnen om zich op te blazen en daarmee hun leven op te offeren?
Daarover gaat de film Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad. De film won dit weekend op het filmfestival in Berlijn de Publiekprijs van de Berliner Morgen, De Amnesty International Award prijs en de Blaue Engel Award voor de beste Europese film.
Hany Abu-Assad maakte eerder Het Veertiende Kippetje, Rana’s Wedding en Fort Transit. Een gesprek met Abu-Assad.
---

Waar het nu om gaat is dat jongerenreisorganisatie Go Go Tours een website heeft gemaakt, met tips om je vriend of vriendin te 'dumpen'.
Teun van de Keuken praat met Jonas de Groot van GoGo Tours. Is zijn organisatie niet behoorlijk ver van de kerntaken van een reisorganisatie verwijderd geraakt?
---

advertentie