Interview

Interview

De emancipatie van vrouwen stagneert. De overheid doet er te weinig aan om de emancipatie te bevorderen. Er werken nog steeds veel te weinig vrouwen in hogere posities, werkgevers zijn vaak niet bereid mee te denken met hun personeel over combineren van werk en zorg. Dat concludeerde het Sociaal en Cultureel Planburo twee maanden geleden in de Emancipatiemonitor 2004.
Het gaat dus niet goed genoeg met de emancipatie in ons land, maar toch heeft Nederland niet langer een aparte minister of staatssecretaris met emancipatiezaken in de portefeuille. Minister De Geus van Sociale Zaken doet het er een beetje bij. Want, zo zei hij aan het begin van de kabinetsperiode dat de emancipatie in Nederland voltooid is. Later verzachtte hij dat door te zeggen dat: “De aanwezigheid van vrouwen is op nagenoeg alle plekken van de Nederlandse samenleving nagenoeg vanzelfsprekend is”.
Geen aparte bewindspersoon dus, maar er is inmiddels wel een commissie aan het werk die de effecten van het kabinetsbeleid op emancipatie onderzoekt: Visitatie-commissie Emancipatie. Voorzitter daarvan is oud-CDA-politica Tineke Lodders. Zij legt het kabinetsbeleid langs de meetlat van de emancipatie. Elles de Bruin praat met haar.
---

Waar het nu om gaat is dat Cisca Heijboer, directeur van de Prof. Dr. I.C. van Houtenschool in Amsterdam, bij de kinderen van haar basisschool net zoveel IQ-testen om het schooltype te bepalen wil afnemen tot de gewenste uitslag eruit komt. Teun van de keuken praat met Cisca Heijboer.
---

advertentie