Interview

Interview

Wanneer een internationale topman in één van de belangrijkste innovatieve sectoren van de economie - de telecommunicatie - met regelmaat roept dat het in Nederland nu net op dat vlak, de economische interessante innovatie, ofwel het uitvinden van nieuwe producten en diensten, helemaal verkeerd gaat, is het misschien niet onverstandig om te luisteren. Vooral wanneer de internationale topman in kwestie een Nederlander is en dus weet waar hij het over heeft.

Te gast is Ben Verwaayen, sinds drie jaar CEO van de BT-group, de Britse telecomgigant die behalve in telefoonlijnen sinds een jaar of wat zijn geld verdiend met zeer geavanceerde breedband-data-netwerken. Voor hij naar British Telecom ging zat Verwaayen vijf jaar in de top van het Amerikaanse telecombedrijf Lucent. En Ben Vewaayen vindt, zoals hij in diverse publieke uitingen de afgelopen tijd duidelijk maakte, dat het met die innovatie in Nederland helemaal mis gaat. 'Nederland dreigt een arm land te worden nu het kabinet ingedut is en totaal geen leiderschap toont. We modderen een beetje aan en zijn niet geïnspireerd'.
Chris Kijne praat met Verwaayen.
---

Het kabinet ruziet over het voorstel om het voor Antilliaanse jongeren moeilijker te maken om naar Nederland te komen. Minister Verdonk wil ze alleen toelaten als ze bijvoorbeeld al een eigen vast adres hebben.
In Den Helder wonen 1600 Antillianen. Dat wil zeggen, die 1600 staan ingeschreven bij de gemeente. Hoeveel Antillianen er echt in Den Helder wonen weet niemand. Vooral de jonge mannen zijn mobiel. Ze wonen zelden op één vast adres.

Den Helder is één van de achttien zogenaamde Antillianengemeenten: gemeenten met een grote concentratie Antillianen en met overlast van probleemjongeren.
In de vorige uitzendingen schetsten Antillianen, hulpverleners en de wethouder een somber beeld: armoede, werkloosheid, criminaliteit, grote schulden, opvoedingsproblemen. Hoe zijn deze problemen op te lossen of misschien zelfs te voorkomen? Verslaggever Irene Houthuijs vraagt het in deze vierde en laatste uitzending aan hulpverleners Arie de Boer en Evelien Victoria Martier en aan D66-wethouder Eljo Vos.
---

advertentie