Interview

Interview

Zes weken geleden waren alle ogen gericht op Uden. Na twee brandstichtingen in de islamitische basisschool Bedir bezochten lokale en nationale politici in ganzenpas het dorp, op de voet gevolgd door camera's, microfoons en blocnotes.
Inmiddels is de ergste brandlucht verwaaid. Toch hebben deze racistische uitspattingen van enkele losgeslagen jongeren diepe sporen nagelaten in deze kleine brabantse gemeenschap.
Om de rol van de media in dit kader nader te beschouwen, organiseerde het pas opgerichte Media-debat-bureau van de journalistenvakbond NVJ afgelopen vrijdagavond een discussie in de openbare bibliotheek aan het Mondriaanplein te Uden. Verzameld in de gerieflijke Jan Pronkzaal waren lokale politici, regionale persmuskieten, Turkse betrokkenen, vader van een dader, het schoolhoofd en natuurlijk publiek.
Een verslag van Gerrit Kalsbeek.
---

Het moeten er uiteindelijk 10.000 worden: 10.000 eenpersoonshuisjes, gebouwd op terreinen van psychiatrische instellingen. Huisjes waar chronisch psychiatrische patiënten hun eigen onderkomen krijgen: een eigen voordeur, een eigen wc, een eigen keuken, maar vooral een eigen leven.
Het idee is onder andere van Ria van der Heijden. Zij is 76 en volgt al 30 jaar de psychiatrie in Nederland omdat haar zoon schizofreen is. Zij richtte de vereniging Ypsilon op, een belangenvereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie. Zij zag hoe de afgelopen 20 jaar de psychiatrie in Nederland veranderde. De patiënten werden de instellingen uitgezet en in begeleide woonprojecten de stad ingestuurd. Vermaatschappelijking van de zorg werd dat genoemd. Een ontwikkeling waar Ria van der Heijden van gruwde. Met haar nieuwste initiatief, de Stichting Huisjes, wil ze terug naar vroegere tijden.
---

advertentie