Interview

Interview

'Zonder de druk uit Europa was Nederland ten aanzien van gelijke rechten tussen mannen en vrouwen nog steeds een achterlijk land geweest', schreef PvdA-Tweede Kamerlid Jet Bussemaker gisteren in een opiniestuk in Trouw. Ze roept vrouwen dan ook op om op 1 juni 'ja' te zeggen tegen de Europese Grondwet.

Je zou zeggen dat de hoofdredacteur van het feministisch maandblad Opzij zich daardoor aangesproken voelt. Maar niets is minder waar, want Ciska Dresselhuys roept vrouwen nu juist op om morgen vooral 'neen' te zeggen tegen de Europese Grondwet.
Dresselhuys en Bussemaker gaan in debat.
---

Morgen is het zo ver: de grote dag van het referendum over de Europese Grondwet. De kranten staan er vol van en iedereen heeft het erover, op de radio en de buis, bij de kapper en in de super; meningen genoeg. Maar nu blijkt dat zelfs premier Balkenende de tekst van de Europese Grondwet niet helemaal gelezen heeft, wat zijn al die meningen dan nog waard?

Verslaggever Gerrit Kalsbeek wordt er radeloos van en voor hij zijn stembiljet opeet, doet hij nog een laatste wanhopige poging tot een gefundeerde opinie te komen. Hij gaat langs bij Stephan Okhuijsen, één van de weinige Nederlanders die de grondwet-tekst helemaal gelezen heeft en bovendien van commentaar heeft voorzien. Wat zijn zijn conclusies na het lezen van de Grondwet?

** Analyses en commentaar m.b.t. de Europese Grondwet staan op het weblog van Stephan Okhuijsen - klik hiervoor op de links rechts van de pagina.
---

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Luister hier naar Stephan Ockhuijsen in VPRO De Ochtenden

vanaf 00:18:20

advertentie