Interview

Interview

Hij voldoet absoluut niet aan het profiel dat was gesteld…. de nieuwe voorzitter van VNO-NCW moest een vrouw worden en niet ouder zijn dan 55 jaar. Maar de opvolger van Jaques Schraven is een man, hij is 62 jaar en luistert naar de naam Bernard Wientjes.

Maar er bleef voldoende over om hem toch te kiezen. Wientjes heeft veel internationale ervaring en heeft verstand van ondernemersschap. Bovendien weet hij hoe de bestuurlijke wereld in elkaar steekt. Wientjes bouwde het bedrijf van zijn vader uit tot een miljoenenconcern dat groot werd met de kunststof badkuip. Afgelopen jaren zat hij in de Raad van Bestuur van serviesfabrikant Villeroy en Boch.

Wientjes was al eens voorzitter van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland, (AWVN). Zijn opvolger bij die vereniging zegt nu over hem: ‘Zijn directheid zal nog wel eens tot verrassende uitspraken leiden, ook voor zijn achterban’. Elles de Bruin in gesprek met Bernard Wientjes.

** Later in dit uur een reactie van Gjalt Jellesma van Boink - Organisatie van Ouders in de Kinderopvang - op het gesprek met Bernard Wientjes.
---

De glastuinbouw is één van de meest energieverslindende industrieën van ons land. Maar misschien niet lang meer. In het Gelderse Huissen wordt dit jaar een kas gebouwd die geen energie verbruikt en geen broeikasgassen uitstoot. Sterker nog: de kas zal zelfs energie gaan produceren.
Vorige week bezocht verslaggever Teun van de Keuken de man die deze wonderkas laat bouwen, tuinbouwer Stef Huisman. Op de enige snikhete dag van de afgelopen dagen, bekeken ze de eindeloze - nu nog energievretende - rijen kassen in het gebied Bergenden, tussen Arnhem en Nijmegen.
---

advertentie