Interview

Interview

De reacties fluctueerden tussen voorzichtig positief en himmelhoch jauchzend toen de G8 - de club van zeven rijkste industrielanden plus Rusland - dit weekeinde bij monde van hun Ministers van Financiën bekend maakte dat achttien van de armste landen op deze wereld hun schulden aan het IMF, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank niet terug hoeven te betalen.

De Zambiaanse Minister van Onderwijs bijvoorbeeld hoorde bij de juichers toen hij riep dat Zambia nu alle studenten die volgend jaar afstuderen meteen een baan als leraar aan kan bieden. Maar, ook de voorzichtige reacties benadrukten dat er voor die achttien, merendeels Afrikaanse landen, nu in ieder geval een pak geld vrij komt dat kan worden besteed aan belangrijke zaken als onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur in plaats van aan rente en aflossing van de uitstaande schulden. Mogelijk gaat de huidige regeling trouwens gelden voor nog eens twintig landen wanneer die aan een aantal voorwaarden op gebied van goed bestuur voldoen; waarmee de totale schuldverlichting van de huidige 34 miljard euro tot boven de 50 miljard zou kunnen oplopen.

En dus waren er zelfs mensen die spraken van een historische doorbraak.
Gesprek met Sweder van Wijnbergen, tegenwoordig vooral werkzaam in de financiële hoek van de gezondheidszorg, maar altijd ook wel ergens actief als adviseur van een land waar het niet zo goed gaat en waar ze graag willen dat het beter wordt.
---

Niet elk mens op onze fraaie wereldbol is even goed op de hoogte van de huidige stand van wetenschap. Vaak is dat het gevolg van onwetendheid. Maar ook kan het voorkomen dat mensen er onwetenschappelijke ideeën op na houden juist omdat ze zich ergens in verdiept hebben. Denk maar aan onze Minister van Onderwijs die niet in Darwin's evolutietheorie gelooft maar in Intelligent Design...

En laten we eerlijk zijn; een groot deel van onze kennis is tweedehands informatie. Gelezen of van horen zeggen...
Zo leefde verslaggever Gerrit Kalsbeek altijd in de vaste overtuiging dat de aarde een ronde bol is die ergens in het onmetelijke heelal rondjes draait om een ster met de naam zon. Maar zelf checken en controleren, daar is ie nooit aan toegekomen. Het was toch meer een kwestie van geloven.

Volgens evangelist Ab Klein Haneveld zit de werkelijkheid heel anders in elkaar. Als hij gelijk heeft, wonen wij niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant van de planeet en inderdaad, draait de zon in de aarde....
---

Kunnen oudereen zich straks, na de invoering van het nieuwe zorgstelsel, nog wel voor een redelijke prijs bijverzekeren?
Gisteren stuurde het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties, dat 650.000 ouderen vertegenwoordigt, een open brief aan alle zorgverzekeraars in Nederland, met de boodschap dat een “monitor” ontworpen is voor het toetsen van de ouderen-vriendelijkheid van de polissen. Wat houdt dat in, zo'n monitor? Gesprek met Afke Berkhout van het CSO.
---

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Evangelist Ab Klein Haneveld over de Holle Aarde

vanaf 00:25:49

advertentie