Interview

Interview

Vorig jaar luidden kinderrechters en jeugdinrichtingen de noodklok over het grote aantal probleemjongeren dat zonder strafblad opgesloten zit in jeugdgevangenissen. De jongeren bleken - in afwachting van behandeling - naar justitiele inrichtingen te zijn overgebracht omdat in de jeugdzorg geen plek voor ze was.
Minister Donner van Justitie en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid beloofden dit voorjaar beterschap: jongeren zouden niet langer hoeven wachten op behandeling en ten onrechte worden opgesloten in de gevangenis. Is de situatie intussen inderdaad verbeterd of zitten er nog steeds kinderen zonder strafblad in de gevangenis, terwijl ze eigenlijk behandeld zouden moeten worden?
Een debat.
---

In Rotterdam is afgelopen voorjaar een proefproject van start gegaan in jeugdzorginstelling Horizon. Het gaat om een gesloten afdeling waar de jongeren ook afgezonderd en vastgehouden mogen worden. Verslaggever Guido Spring werd er rondgeleid door jeugdbegeleider Henk van Dam.
---

Tot grote verrassing van overheidsambtenaren in de Birmese hoofdstad Rangoon is de regering zonder vooraankondiging begonnen te verhuizen naar de provincieplaats Pyinmana. Zondag verliet een konvooi van trucks met boedel en ambtenaren de hoofdstad. Volgens de minister van Informatie, Brigade Generaal Kyaw Hsan, heeft de Birmese regering een strategischer locatie nodig dan het aan zee gelegen Rangoon. Volgens sommigen is de verhuizing ingegeven door angst voor een Amerikaanse inval. Aan de lijn is journalist Minka Nijhuis, die regelmatig in Birma komt.

advertentie