Interview

Interview

Minister van Buitenlandse zaken Condoleezza Rice van de Verenigde Staten heeft het gisteren toegegeven. De CIA gebruikt vliegtuigen om gevangenen van de ene locatie naar de andere te vliegen. Maar Rice ontkent dat de Amerikanen martelen. Ze zei dat gisteren bij aanvang van haar reis aan Europa.
Twee weken geleden stond een toestel dat wordt toegeschreven aan de CIA twee dagen lang op Schiphol. De ministers van buitenlandse zaken van de Europese unie hadden de Amerikaande regering om opheldering gevraagd of deze vliegtuigen inderdaad Europa aan doen en hoe vaak.
Onze redactie buitenland kwam met behulp van de gegevens van o.a. vliegtuigspotters en een journalist uit IJsland op zeven nieuwe meldingen van CIA-vluchten naar Nederland. We legden onze gegevens voor aan militair deskundige Karel Koster.
---

Een interview met Ybo Buruma, hoogleraar Strafrecht aan de
Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft een nieuw boek geschreven, met de titel 'De dreigingsspiraal, de onbedoelde neveneffecten van
misdaadbestrijding'.
Ook al heeft de overheid vaak tot doel om misdaad tegen te gaan, met de maatregelen om dat te bewerkstelligen, bijvoorbeeld nieuwe terrorisme-wetgeving, worden krachten losgemaakt die weer nieuwe gevaren teweegbrengen volgens Buruma.
Ybo Buruma heeft meegewerkt aan de parlementaire enquetecoommissie Opsporingsmethoden (commissie Van Traa) en was adviseur bij het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord van advocaat generaal posthumus.
---

In maart van dit jaar publiceerde de PvdA in Rotterdam een geruchtmakend rapport over ‘Het stille verdriet van tienermeiden in Rotterdam’. Meer dan de helft van de Kaapverdiaanse meisjes zou slachtoffer zijn van seksuele intimidatie en van geweld door de vader of door de nieuwe partner van de moeder.
Tegelijk kwamen er uit Rotterdam meldingen van groepsverkrachtingen. De daders bleken vaak van Antiliaanse en Kaapverdiaanse afkomst.
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam maakt zich grote zorgen over deze groepsverkrachtingen. Het pleit voor diepgaand onderzoek.
Verslaggever Irene Houthuijs portretteert deze weken de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam.

Vandaag aflevering 3: Kaapverdianen staan bekend als harde werkers. Mannen verdienen hun brood vaak in de haven, vrouwen hebben meestal een deeltijdbaan als schoonmaker.
Het grootste deel van de Kaapverdiaanse gezinnen in Rotterdam is eenoudergezin, die moeite hebben om hun hoofd boven water te houden.

advertentie