Interview

Interview

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Amerikanen om opheldering gevraagd wat geheime CIA-vliegtuigen in hun luchtruim en op de Europese luchthavens doen.
De Raad van Europa onderzoekt zelfs de beschuldigingen dat er geheime detentiecentra in Oost Europa geweest zouden zijn.
Maar weten de Europese ministers niet veel meer dan ze nu doen voorkomen?
Bijna alle geheime diensten van landen die onderdanen in Guantánamo Bay hebben zitten zijn daar voor ondervraging geweest. Sterker nog: Europese geheime diensten zijn in Afghanistan en Pakistan op geheime locaties geweest om ondervragingen te verrichten zo vertellen diverse advocaten.
---

Of we naar Afghanistan gaan, meer precies de provincie Uruzgan, blijft nog even de vraag. Maar gisteren besloot het parlement wel dat er een Nederlandse missie naar Zuid-Soedan mag, waar sinds de onafhankelijkheid van Soedan in 1955 bijna constant een burgeroorlog heeft gewoed. Dat is mooi. Er is een vredesakkoord dat lijkt te werken. En als wij er heengaan, blijft de situatie daar waarschijnlijk stabiel.
Ondertussen zouden we bijna vergeten dat in het westen van Soedan, in Darfur nog steeds een hels conflict voortwoekerd. Je hoort er zelden meer iets over. Tot verdriet van mensen die er proberen te dweilen met de kraan open. Gisteren sprak Chris Kijjne met de Utrechtse hoogleraar pedagogiek Micha de Winter, die nauw betrokken is bij de oorlog in Darfur.

advertentie