Het Interview

Het Interview

*** Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid vindt dat het middelbaar onderwijs scholieren extra kennis moet bijbrengen over de Tweede Wereldoorlog. Die kennis 'versterkt de samenleving en zo de democratie'. Volgens de Vereniging van Geschiedenisleraren Nederland is WO II nu 'het enige concrete kerndoel' in het geschiedenisprogramma in de onderbouw van alle middelbare scholen. Is de (hernieuwde) focus op de Tweede Wereldoorlog in het onderwijs terecht? Zijn er andere ijkpunten in de vaderlandse geschiedenis die even veel of misschien zelfs beter kunnen bijdragen aan onze 'collectieve herinnering'? En vraagt een veranderende bevolkingssamenstelling om andere ijkpunten in de geschiedenis? Een gesprek met drie historici.
*** Acht jongens tussen de 12 en 15 jaar stonden de afgelopen dagen in Rotterdam terecht, verdacht van groepsverkrachting. Op 11 oktober van het vorig jaar hebben zij een meisje van 13 jaar meerdere keren verkracht. Vier jongens dwongen het meisje ’s middags in de Rotterdamse wijk Pendrecht in een bosje tot sex. Dezelfde jongens, dit keer samen met vier anderen, namen haar ’s avonds opnieuw mee.
De behandeling van de besloten rechtszaak duurde twee dagen. Gisteren was de laatste dag. Er was geen pers aanwezig, behalve onze verslaggeefster Irene Houthuijs. Zij mocht geen radio opnames maken.
Irene Houthuijs zit nu hier in de studio. Han Bartels luistert ook mee, kinderrechter in Amsterdam.

advertentie