Het Interview

Het Interview

Vandaag aandacht voor het nieuwe wonen. Nederland is een land van regels. Zeker als het om huizenbouw gaat. Als je een dakpan tien centimeter wilt verplaatsen, heb je toestemming nodig van de welstandscommissie. Het straatbeeld moet wel netjes blijven, niet waar?
Op het steigereiland, onderdeel van de nieuwe Amsterdamse wijk IJburg zou het helemaal anders worden. In 2004 werden daar kavels geheel 'welstandsvrij' verkocht. De grond mocht je bebouwen zoals je wilde. Scheef en in afzichtelijke kleuren? Geen probleem! Alles zonder instortingsgevaar was prima. Althans, dat dachten de bewoners die toen een stuk grond kochten.
Menny was een van hen. Nu twee jaar later, is haar huis bijna af. De wijk is niet helemaal geworden wat ze ervan verwachtte. En haar eigen huis? Is dat zo spannend als zij voor ogen had? Verslaggever Teun van de Keuken volgde Menny Pastoor twee jaar lang in haar poging een spannend huis te bouwen in een welstandsvrij regelland en deed daarvan verslag in De Ochtenden. Vandaag een compilatie van zijn reportages. En aansluitend een gesprek met Maarten Kloos, directeur van ArCAm over Nederland als regelland.

advertentie