Het interview

Het interview

SAARTJE BURGERHART
Een van de laatste interviews met de dit weekend overleden columniste en schrijfster Saartje Burgerhart / Cri Stellweg (84). Hans Simonse sprak ongeveer twee jaar geleden met mevrouw Stellweg over ouder worden en sterven; over het verlies van autoriteit en de pil van Drion, over de veranderende relatie met de kinderen, angst tot last te zijn en de acceptabele eindigheid van het leven.

HET TRANSITORIUM
U bent oud, u bent ziek en de dokter kan er niks meer aan doen. Wat moet u dan? Terug naar huis kan niet meer. Het verpleeghuis heeft een lange wachtlijst. Het verzorgingshuis zit ook vol.Grote kans dat u dan in ‘Het Transitorium’ terecht komt, de wachtkamer voor hen die uitbehandeld zijn.
In het Transitorium van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, afdeling B7, verblijven voornamelijk mensen van tachtig jaar of ouder. De meesten van hen zijn dementerend. Gemiddeld blijven ze twee tot drie maanden in B7.Verslaggever Irene Houthuijs volgt de komende weken drie patiënten van B7. Vandaag aflevering 1.

'WACHT OP MIJ, GALG'
Deze week gaat op het IDFA de nieuwe documentaire van John Albert Jansen in premiere. Wacht op mij, galg (het verhaal van Sivas) is het persoonlijke relaas van mensen die op 1 juli1993 aanwezig waren bij een hotelbrand in het Turkse Sivas. Zij waren daar op een politiek-cultureel festival ter ere van de sterfdag van de alevitische dichter en volksheld Pir Sultan Abdal.
Het alevitisme is een filosofische stroming binnen de islam die de mens centraal stelt, en om die reden worden de volgelingen al honderden jaren vervolgd. Tijdens het festival waren ook ruim tienduizend moslim fundamentalisten naar het plaatsje Sivas gekomen om te protesteren tegen de alevieten. Opgezweept door plaatselijke imams hebben de fundamentalisten het hotel waar de feestgangers zich bevonden in brand gestoken. Er kwamen 37 mensen om, waarvan elf kinderen. De film toont het onverwerkte verdriet van de nabestaanden en de troost die ze vinden in de liederen en de muziek die ze maken. De fundamentalisten worden niet bestreden met geweld want voor de aleviet is het lied zijn wapen. John Albert Jansen hoorde hun gezang.

advertentie