Het binnenland

Het binnenland

HET NIEUWE LEREN
Interview met Wim Sterken, teamleider en docent aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Windesheim. Hij luisterde het eerste symposium van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) op met een sketch en een lied, waarin hij onder meer zong 'Lieve heer, in godsnaam je moet me helpen/ ik krijg ze niet meer gemotiveerd/ en dan moet ik ze ook nog leren leren/ maar dat heb ik zelf nog nooit geleerd'. Welke waarheden gaan er schuil achter de ironie?

DE TWAALF PROVINCIEN
In de aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen van volgende week in De Ochtenden iedere dag een reportage over een heet hangijzer in steeds weer een andere provincie. Vandaag: het gedoogbeleid bij milieuvergunningen in Gelderland. Gaat het bedrijf RRT Betuwse Groenrecycling, dat bij het omzetten van compost veel stank veroorzaakt, z'n boekje te buiten?

SERVIE ONSCHULDIG AAN GENOCIDE, MAAR...
Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is in 1995 in het Bosnische Srebrenica wel degelijk genocide gepleegd. Toch is de Servische staat daar niet rechtstreeks verantwoordelijk voor. Wel heeft Servie de genocideconventie van de VN geschonden omdat het land de oorlogsmisdaden in de moslimenclave niet heeft kunnen voorkomen. Het was voor het eerst dat een land werd aangeklaagd voor volkerenmoord. De aanklacht werd in 1993 door Bosnie ingediend. Bosnie hoopte met een veroordeling van Servie ook schadevergoeding te kunnen krijgen. Wat betekent deze uitspraak voor het internationaal recht en voor de politieke positie van Servie in Europa? Een gesprek met deskundige volkenrecht Paul de Waart en met Joost Lagendijk van het Europees Parlement.

advertentie