De ochtenden, binnenland

De ochtenden, binnenland

DE NIEUE NIOD-DIRECTEUR
Meteen na de bevrijding, op 8 mei 1945, werd het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie opgericht. De opdracht was 'een wetenschappelijk onderzoek in te stellen naar de geschiedenis van Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog'. In de loop der jaren werd het takenpakket van het instituut, dat onder leiding stond van Lou de Jong, aanzienlijk uitgebreid.
Sinds 1 maart wordt het NIOD voor het eerst geleid door een directeur die werd geboren NA de Tweede Wereldoorlog: historica Marjan Schwegman. Zij treedt aan in een periode waarin de politieke druk om een onderzoek in te stellen naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak met de dag toe lijkt te nemen. Een gesprek.

SECOND LIFE IN ZOETERMEER
Gisteren werd bekend dat Amsterdam te koop staat op Second Life, voor 50.000 Linden dollars, oftwel 35.000 euro. De gemeente Den Haag heeft sinds vorige week een eigen strandtent op Second Life en de gemeente Zoetermeer bouwt er als eerste gemeente ter wereld een digitaal stadhuis. Maar daarover is in de gewone wereld al onmiddellijk veel ophef.
Een discussie tussen Be Emmens, wethouder in Zoetermeer voor de VVD en Klaas Schra, raadslid van de SGP/Christen Unie in Zoetermeer.

advertentie