De ochtenden, binnenland

De ochtenden, binnenland

Inburgering volgens Spijkerboer
Een interview met Thomas Spijkerboer, hoogleraar Migratierecht aan de Vrije Universiteit. Hij geeft een analyse van het politieke debat over inburgering zoals dat sinds 2004 gevoerd is. In deze analyse keert Thomas Spijkerboer zich vooral tegen de consensus in de politiek, dat er eisen gesteld kunnen worden aan de politieke en religieuze overtuigingen van migranten. D.w.z de staat mag zich bemoeien met de overtuigingen van (sommige) mensen. Dit tast, volgens hem, de kern aan van het politieke bestel van Nederland, zoals dat de afgelopen vier eeuwen tot stand is gekomen.

De Blöte Tapes, deel 3: “Angst en Waan achter Tralies”
Tijd voor het derde deel van de Blöte Tapes, onze serie over de belevenissen van Richard Blöte. Richard, ook wel Rik genoemd, is een jongeman met een autistische stoornis die al enige tijd vast zit in een TBS-kliniek voor het aansteken van zijn huis, 5 jaar geleden. In de eerste 2 delen hoorden we hoe Rik na een jeugd vol narigheid alleen op een woning in Den Haag is gezet en daar door de hulpverlening wordt verwaarloosd en geplunderd. Vandaag Riks eerste jaren in detentie.

De Noord-Ierse Assemblee
De Ierse historicus Tim Pat Coogan schreef vele boeken over Noord-Ierland. Hij interviewde bijna alle hoofdrolspelers van de “troubles” die 35 jaar duurden. Tim Pat Coogan geeft commentaar op de nieuwe Noordierse Assemblee. En hij probeert de beweegredenen te doorgronden van de kersverse premier van Ulster dr Ian Paisley die vanaf vandaag samen met zijn aartsvijanden van het IRA Ulster moet besturen.

advertentie