Vpro "de ochtenden"

Vpro "de ochtenden"

09.00 10.00: Interview

09.08 - WK Hockey in Kuala Lumpur
In Kuala Lumpur (Maleisië) wordt gehockiet. De Nederlandse mannen spelen tegen Zuid-Afrika voor een plaats in de Nederlandse finale en verslaggever Geerhard de Groot is erbij.

09.11 - Een goed gesprek
Een goed gesprek van Marjan Luif: ' Vrouwen en humor'.

09.15 - Directe democratie
Discussie over 'directe democratie' met Arjen Nijeboer, woordvoerder van het referendumplatform en 'Amsterdams Initiatief', Meine Oosten, D'66 wethouder in Delft en Cees Oversier, CDA-burgemeester Binnenmaas.

09.46 - Expo 2000
Het Hollandse paviljoen op het Expo 2000-terrein in Hannover staat er desolaat bij. Wat gaat er eigenlijk mee gebeuren? Wordt het gesloopt of verkocht?


10.00 - 11.00: Buitenland

10.08 - Australië is vol, deel 2
Slot van tweeluik over de Australische immigratiepolitiek. Australië is het enige westerse land dat asielzoekers achter tralies opsluit en journalisten hebben hier geen toegang. Een onderzoek naar de omstandigheden waaronder de vluchtelingen worden vastgehouden.

10.35 - Vietnamese communisten mogen eigen bedrijf hebben
Leden van de Communistische Partij in Vietnam mogen voortaan werken in het particuliere bedrijfsleven, of in hun eigen bedrijfje. Officieel was het dusver zo dat leden van de partij alleen in staatsbedrijven mochten werken. Djoeke Veeninga in gesprek met John Kleinen, gasthoogleraar universiteit Hanoi in Vietnam.

10.49 - Het einde van de Giethoornse punter
Reportage van Gerrit Kalsbeek over de echte oude eikenhouten Giethoornse punter die dreigt te bezwijken.


11.00 - 12.00: Wetenschap (Noorderlicht)

11.05 - Het ontstaan van het heelal
Het lijkt erop dat natuurkundigen erin zijn geslaagd ijskoude antiwaterstof-atomen te maken. Deze science fictionachtige deeltjes moeten licht werpen op de vraag hoe het heelal is ontstaan. Een gesprek hierover met Dr.Kjeld Eikema, een van de wetenschappelijke medewerkers aan dit project van het instituut voor deeltjesfysica in Geneve .

11.28 - Zwaartekrachtgolven opsporen met laserstralen
Het onderzoeksproject GEO 600 aan de Universiteit in Hannover houdt zich bezig met het opsporen van zwaartekrachtgolven met behulp van laserstralen. GEO 600 is een van projecten op de EXPO 2000 in Hannover. De Universiteit van Leiden heeft vergelijkbaar onderzoek gedaan. Een verslag.

11.42 - Stress bij vissen
Vissen gaan net als mensen gebukt onder stress. Een plotselinge, snelle daling van de watertemperatuur kan deze stress veroorzaken. Een gesprek met Ir.E.H.van den Burg, die vorige week promoveerde op dit onderzoek.

11.50 - Afghanistan
Djoeke Veeninga in gesprek met Hans Kuitert, correspondent voor de Telegraaf in Kabul, over de situatie aldaar.

advertentie