Vpro "de ochtenden"

Vpro "de ochtenden"

9.07- De opening. De nieuwe aanpak van het hoger onderwijs moet volgens het kabinet de bureaucratie in de sector terugdringen. In 't Veld en Hamer komen beiden voor in de top 10 van de meest machtige mensen in het onderwijs, die jaarlijks wordt samengesteld en gisteren werd gepubliceerd. In 't Veld staat op nummer 3 en is een voornaam adviseur van het ministerie, Hamer staat op nummer 9 onder meer omdat zij als eerste politica de HBO-fraude aan de kaak stelde.

9.13- Het onderhoud met de directeur van ArboNed Ton Stam. Vorige week besloot het kabinet dat zieke werknemers niet langer een, maar twee jaar in de Ziektewet blijven, waarmee de Arbo-dienst ook een jaar langer aan de bal is. Met de Wet Poortwachters, die in april in werking trad, is bovendien de greep van werkgevers en Arbo-diensten op reïntegratie verscherpt. Stam verwacht veel van het terugdringen van het aantal ziektemeldingen. Stam zegt in het gesprek dat het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland tussen de zes en zeven procent ligt, maar dat er alle reden is om er vanuit te gaan dat het echte ziekteverzuim onder de drie procent ligt. ‘Toen wij als jong pionierend bedrijf begonnen hadden we een ziektepercentage van ruim onder de drie procent. Je kunt er van uit gaan dat dat de écht zieke mensen zijn, die reden hebben om uit te vallen. Het probleem is dat alle afwezigheid wordt gelabeld als ziekte, terwijl het in heel veel gevallen gaat om baaldagen en verkeerd gedrag van werkgevers. Je moet daarbij bijvoorbeeld denken aan minister Jorritsma die tegen haar secretaris-generaal Van Wijnbergen zei: ‘misschien is het beter als jij je ziek meldt’’.

9.47- Een reportage over de Barneveldse Krant. Onlangs werd bekend dat de Barneveldse Krant de enige krant is in Nederland waarmee het aantoonbaar goed gaat. De dagbladensector is zieltogend. Verslaggever Gerrit Kalsbeek draaide mee op de redactie van de succeskrant.

advertentie