Vpro "de ochtenden"

Vpro "de ochtenden"

09.00 - 10.00: Interview (van de binnenlandredactie)

09.07 - Een goed gesprek
Een goed gesprek van Marjan Luif: ' Jeltje van Nieuwenhoven'.

09.10 - The church of euthanasia
Gesprek met publiciste Karin Spaink naar aanleiding van het optreden komende woensdag in Paradiso van videokunstenaar en housemuzikant Chris Korda. Korda is oprichter van de zgn. Church of Euthanasia, een religieuze groepering die streeft naar reductie van de menselijke populatie. Korda's videoclip, met beelden van de WTC-ramp en spuitende fallussen, zal daar worden vertoond. Spaink is één van de driehonderd leden van de Church of Euthanasia.

09.30 - Politietoezicht op school
We bevinden ons op het schoolplein van het Stevin College te Den Haag. Temidden van een groepje pauzerende jeugd staat een man met 'n stoere lederen zwarte jas en 2 strepen op zijn mouw. Dat is schoolagent Martin Boom.
Verspreid over het land heeft Boom enkele collega's. Want behalve in 's Gravenhage zijn er ook schoolagenten in Leeuwarden en de Gelderse gemeente Duiven.
De scholen die meedoen aan de diverse projekten zijn erg positief over het recente fenomeen schoolagent.
Direkteur van het Candea College Pieter Meulendijks bijvoorbeeld, zwaait enthousiast met zijn zojuist geschreven evaluatieverslag "1 jaar Schoolagent". De gemeente Duiven financiert het geheel en als er nog iets meer nadruk komt op voorlichting, zal dit de komende jaren zeker zo blijven.
Maar de schooldirekteuren in Leeuwarden en Den Haag zien de toekomst somberder in. In Leeuwarden ligt de boel een beetje op z'n gat en in de residentie dreigt de politietop haar prioriteitenlijstje te veranderen, waardoor ook daar de schoolagent een bedreigde menssoort zou kunnen worden.
Gerrit Kalsbeek zette de achtervolging in.

09.43 - Moslimconservatieven gijzelen de PvdA
Hamza Yildiz, jurist en PvdA-lid, vindt dat zijn partij zich laat misbruiken door islamitische organisaties die politieke invloed willen uitoefenen. In NRC Handelsblad noemt hij het boegbeeld van een van die organisaties bij naam: Haci Karacaer van de Turkse moslim-organisatie Milli Gôrüs. Een discussie over deze beschuldiging tussen Karacaer en Yildiz.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending