HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Dinsdag 11 maart gaat Nederland opnieuw naar de stembus. Dit maal voor provinciale staten. Bij de laatste provinciale statenverkiezingen kwam slechts 45,7 procent van de kiezers opdagen, minder dan de helft. Een historisch dieptepunt.
Critici voorspellen dat ook nu veel Nederlanders zullen thuisblijven, want het moment, slechts zeven weken na de Tweede Kamer-verkiezingen, lijkt discutabel. Oud-commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, Schelto Patijn, noemde de verkiezingen daarom bij voorbaat al zinloos.

Waarom herkent de kiezer zich niet in de provincie? Moet deze bestuurslaag daarom maar worden opgedoekt? Of heeft de provincie wel degelijk een belangrijke taak. Want wat is bijvoorbeeld de rol van de provincie als straks de oorlog met Irak daadwerkelijk uitbreekt?
En waarom willen de noordelijke provincies de aanleg van een Magneetzweeftrein tussen Groningen en de Randstad. Wordt dat niet een misser, zoals de Betuwelijn?
Een tal van vragen.

Live vanuit Hilversum een gesprek met drie commissarissen van de koningin: Harry Borghouts van de provincie Noord-Holland, Ed Nijpels van de provincie Friesland en Relus ter Beek van de provincie Drenthe.

----


En de radiopiraterij, in grote delen van ons platte land wordt de horizon veelvuldig verrijkt met hoge stalen sprieten van wel 20 meter of hoger.
Dat zijn de zendmasten van duizenden piraten die vooral de FM-band van uw radiotoestel bespelen. Met een flinke echo op de stem en koffers vol nederlandstalig lied brengen zij vreugd in menig woning, stal en schuur.

Maar helaas, daar staan zware straffen op.
Dat is ook de reden dat Harry Nijland bijna dagelijks langs 's Heren wegen suist in een onopvallende personenauto, volgepakt met radiografische snufjes.
Soms vergezeld van hoofdagent Jan Hultink, speurt hij de ether af naar 1 van de minstens 3000 verboden zenders in zijn district.
Want sinds het ministerie van Economische Zaken de portefeuille radioverkeer overnam van Verkeer & Waterstaat, zijn etherfrequenties vooral geld waard. Veel geld...

Men is dan ook zeker van plan in verband met de komende frequentieveilingen de FM-band schoon op te leveren en het aantal inbeslagnemingen, boetes en dwangsommen zullen dan ook drastisch worden verhoogd.
Onze verslaggevers Gerrit Kalsbeek en Eelco Baardman gingen mee op jacht naar zijn illegale collega's en ook bezocht hij de clandestiene studio's van Radio Sixflags, één van de meest populaire piratenzenders uit het mooie Twenteland...

----

advertentie