HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Martin van Crefeld, historicus, is van mening dat de oorlog in Irak een uiterst instabiele en gewelddadige tijd tot gevolg heeft.

Terreur en guerilla zullen de Verenigde Staten er op termijn toe brengen hun handen geheel van het Midden-Oosten af te trekken, zoals ze dat dertig jaar geleden in Zuid-Oost-Azië hebben gedaan.
Van Crefeld is verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

====


Arie van der Zwan is te gast. Gisteren werd zijn boek 'de uitdaging van het populisme' gepresenteerd. Een gesprek over de vastgelopen formatiebesprekingen en zijn nieuwe boek.

In 'De uitdaging van het populisme' snijdt Arie van der Zwan een aantal brandende maatschappelijke en politieke kwesties aan. Waarom verloopt de integratie van immigranten zo moeizaam? Waar liggen de grenzen van het gretige beurskapitalisme? Hebben we te maken met een revolutie van de nieuwe middenklasse? Wat is de betekenis van de beweging van Fortuyn?
Van der Zwan confronteert ons met de tekortkomingen van de politiek. Zijn informatieve essays vormen denkoefeningen in het hernemen van publieke verantwoordelijkheid. Op de uitdaging van het populisme is een radicaal sociaal-democratisch antwoord nodig.

'Er is een scenario dat uitkomst kan brengen en dat is getroffen worden door een recessie. De economische afkoeling zal ook de verwachtingen van de bevolking doen bekoelen en hun preoccupatie met het materiële bestaan weer doen toenemen. Voor de collectieve sector zal een recessie een blessing in disguise zijn. Dalend ziekteverzuim, vervulde vacatures, lagere loonsomstijging, meer ruimte voor het wegwerken van de wachtlijsten, afname van de immigratiedruk,' aldus van der Zwan.

**
De uitdaging van het populisme, uitgegeven bij Meulenhoff, ISBN 9029073314

====


Er wordt nog gevochten in Bagdad, maar volgens de laatste berichten zou dat vooral gaan om buitenlandse strijders die met name via Syrië recentelijk het land zijn binnengekomen. Zoals er volgens de Amerikaanse minister Rumsfeld ook nog steeds nachtkijkers via Syrië Irak binnenkwamen deze week. En zoals het land er ook van beschuldigd werd klaar te staan om de ten val gebrachte Iraakse leiders onderdak te bieden.

Met andere woorden: Syrië wordt er niet populairder op bij het militair machtigste land ter wereld. De vraag is dus hoe men in Syrië op al deze gebeurtenissen reageert. Midden Oosten correspondent Ferry Biederman is in de Syrische hoofdstad Damascus en Chris Kijne spreekt met hem.

====

advertentie