HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


Na meer dan een kwart eeuw PvdA-burgemeesterschap, in achtereenvolgens Lekkerkerk, Emmen, Zaanstad, Groningen en Almere, gaat Hans Ouwerkerk in juli met pensioen.

Ouwerkerk vertrok in Groningen naar aanleiding van kritiek op zijn optreden na de oudejaarsrellen in '97 en wilde nog eenmaal solliciteren. Zijn ambitie was de snel groeiende slaapstad Almere gevarieerder te maken. Hij bepleitte de bouw van luxe villawijken en de komst van een hoerenbuurt omdat 'zoiets hoort bij een stad'.

Intussen barst Almere uit zijn voegen. Ouwerkerks opvolger Annemarie Jorritsma komt niet bepaald in een gespreid bedje: de criminaliteit in Almere steeg in het afgelopen jaar met maar liefst 20 procent, de stad is zijn status als economische magneet van de regio kwijt, er is woningnood, en de bestaande voorzieningen - met name het onderwijs - kunnen de groei van de stad niet bijbenen.

Te gast bij ons vanmorgen is Hans Ouwerkerk en Chris Kijne praat met hem.

====


En de elementaire principes van oorlogspropaganda komen aan bod.
Anne Morelli, historica en professor aan de Franstalige Vrije Universiteit van Brussel, heeft over dit onderwerp een boek geschreven.

Hierin legt ze de tien richtlijnen bloot waarmee geesten rijp gemaakt worden voor een oorlog. Dat gaat van de stereotiepe manieren waarop een vijand wordt voorgesteld tot de ingenieuze technieken waarmee eigen wreedheden worden vergoelijkt.
De principes zijn volgens haar toepasbaar op elk oorlogsconflict.

Aansluitend een gesprek met Wim Klinkert, als docent militaire geschiedenis verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie, die zijn licht schijnt over de tien richtlijnen van Anne Morelli.

**
Elementaire principes van oorlogspropaganda is uitgegeven bij EPO, ISBN 90 5445 301 2.

====

advertentie