HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10:00: HET INTERVIEW


Gesprek met Mark Rutte van het VVD. Hij is staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder deze maand stuurde hij de wet 'Werk en Bijstand' naar de Kamer. Met deze nieuwe bijstandswet worden gemeenten geheel financieel verantwoordelijk voor bijstandsgerechtigden, wier aantal de komende jaren flink zal toenemen door met name de oplopende werkloosheid.

Het fenomeen 'passende arbeid’ wordt in Rutte’s voorstel aan banden gelegd. In plaats daarvan spreekt de wet over 'maatschappelijk geaccepteerd werk'. Bovendien geldt de sollicitatieplicht straks ook voor mensen die ouder zijn dan 57,5 jaar en alleenstaande ouders.

Zowel de vakbonden als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zien niets in de wet, die al per 1 januari van kracht gaat. Hoe reageer Rutte hierop?

====


Balkenende 2 belooft iedereen magere jaren. En het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, maakte gisteren bekend dat de Nederlander nu al steeds meer de hand op de knip houdt. Vooral de aanschaf van duurzame goederen loopt terug.

Maar elk nadeel heet zijn voordee. Voor Miep Kniep lijken er gouden tijden aan te breken. Miep Kniep is een internetsite waar je geholpen wordt in je zoektocht naar de laagste prijs voor dure producten.
Sytske Hermans werkt bij Miep Kniep en zit in de studio in Amsterdam. Elles de Bruin praat met haar.

**
Miep Kniep is een prijsadviesbureau, bestaat sinds 5 jaar, werd opgericht door de zusjes van Leeuwen. In het begin zaten ze nog niet op internet, maar sinds april 2001 wel en sindsdien nemen de zaken een hoge vlucht.
Volgens de Consumentenbond zouden ze de enige zijn die in Nederland de consument gratis begeleiden bij het zoeken naar het goedkoopste artikel - ze werkten er ook al mee samen.
Naar eigen zeggen hebben ze elke dag 300 bezoekers op de site.
Maar ze helpen alleen bij artikelen boven de 225 euro, anders wordt het werk voor hen te veel, het gaat dus om auto's, koelkasten enzovoorts - je kan intikken wat je precies zoekt en dan zeggen zij waar je dat precieze product, dat type in dat kleur het goedkoopst kan bestellen (in de winkel of aan huis geleverd), dat zou doorgaans tot 25 % goedkoper zijn! - zij zelf worden gefinancierd door een percentage dat ze krijgen van de leveranciers: die zijn blij dat ze een afzetgebied hebben waarvoor ze geen moeite moeten doen.

====


De openbare basisschool 'De Dapper' in Amsterdam Oost telt vierhonderd kinderen. Vijfendertig leerkrachten geven les aan achttien groepen. In een tijd van lerarentekort, bezuinigingen, vervuilende scholen en onhandelbare leerlingen een reportage over de Gelukkige Klas anno 2003.

Verslaggeefster Irene Houthuijs bericht de komende weken over de dagelijkse gebeurtenissen op deze basisschool.

====

advertentie