HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


++ WAR ON TERROR
James Kennedy is geboren uit een Schots-ierse vader en een Nederlandse moeder, en dat gebeurde in Orange City, een door Nederlandse immigranten gesticht stadje in de Amerikaanse mid-west. Iowa, om precies te zijn. Hij studeerde af als cultuurhistoricus in Washington en promoveerde op een proefschrift over Nederland in de jaren zestig. Om daar onderzoek voor te doen verbleef hij een dikke tien jaar geleden al enige tijd in Nederland, leerde er zijn huidige vrouw kennen en de Nederlandse euthanasiepraktijk, waar hij vorig jaar een boek over publiceerde.

Het onderzoek voor dat boek was zijn tweede langere verblijfsperiode in Nederland en onlangs begon hij aan de derde: sinds afgelopen maandag is hij hoogleraar nieuwste geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Chris Kijne praat met James Kennedy over wat hij precies gaat doen aan de Vrije Universiteit, maar in dit gesprek gaat het vooral over de allernieuwste geschiedenis: het bezoek van onze premier en zijn minister Buitenlandse Zaken aan de president van Amerika, George Bush, afgelopen woensdag. En alles wat daaraan vastzit.
Kennedy was eerder te gast in het Radio 1 journaal en sprak daar zijn verbazing en verdriet uit over het zo grote anti-amerikanisme in Nederland.

====


++ DWANGVOEDING VOLKERT VAN DER G
De inspectie voor de Gezondheidszorg heeft achter de schermen het Ministerie van Justitie gedreigd met de tuchtrechter als Volkert van der G. dwangvoeding zou krijgen. Dat vertelt Jacques Lucieer, Hoofdinspecteur voor de Gezondheidszorg deze ochtend in dit eerste uur.

Lucieer: 'Als jullie toch overgaan tot dwangvoeding, dan zien wij ons genoodzaakt om uw handelen te laten toetsen door de tuchtrechter. Als iemand het toch had gedaan, dan had hij de confrontatie met ons gekregen.' Het dreigement werd geuit, nadat artsen van het Ministerie van Justitie contact hadden opgenomen met Lucieer. Zij voelden zich ernstig onder druk gezet door het Ministerie van Justitie om tegen hun wil toch dwangvoeding toe te moeten dienen.

Op 21 augustus 2002 meldde minister Donner van Justitie in de Tweede Kamer dat hij ruimte in de wet zag om van der G dwangvoeding te geven. Volkert van der G. was al enkele weken in hongerstaking, om verbetering van zijn detentie omstandigheden af te dwingen.
Lucieer: 'De artsen die ik gesproken heb voelden zich onder druk staan, en hebben gezegd, ja, dat lijkt ons strijdig met onze beroepscode. Dat is strijdig met de standpunten die wij tot op heden hebben gehuldigd, Inspectie, waaraan toetsen jullie nu ons handelen en hoe verwacht je dat dat uitpakt als wij meegaan in de druk.'

In het weekblad Medisch Contact werd op 1 september 2002 gemeld dat de inspectie in een circulaire het dreigement zou uiten, maar in de bewuste brief is die passage geschrapt. Volgens Lucieer is het dreigement achter de schermen wel degelijk geuit: 'Bij politici heeft het indruk gemaakt'.

De ochtenden sprak ook met een onafhankelijke bron binnen de inspectie die de gang van zaken rondom de dreigementen van de IGZ richting Justitie bevestigt.
Een bijdrage van Kees van den Bosch en Stefan Heijdendael.

Aansluitend praat Chris Kijne met Lode Wigersma, directeur Beleid van het KNMG.

====

advertentie