HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW

CZ EN HET ZORGSYSTEEM

Mike Leers is de baas van CZ, één van de grootse zorgverzekeraars van Nederland: die mensen die uw doktersrekening betalen als u maar uw verzekeringspremie betaalt. En het is misschien een beetje ondergesneeuwd in alle Mabelgate’s en Najaarsakkoorden die we over ons heen hebben gekregen, maar minister Hoogervorst van Volksgezondheid levert de grootste bijdrage aan de bezuinigingen van dit kabinet met 2,3 miljard. En hij is vast van plan eindelijk werk te maken van een nieuw zorgstelsel, met een basisverzekering voor iedereen, die er in 2006 zou moeten zijn.
En hij gaat vrolijk voort op de weg van meer marktwerking in de zorg: van alles uit het ziekenfonds waar je je particulier voor moet bijverzekeren. Van die dingen.

Wat zou Mike Leers - die vanwege allerlei stuntwerk van zijn verzekeringsmaatschappij in het verleden wel de Comboy van de zorg wordt genoemd - daar toch allemaal van vinden.
Een gesprek over het 'stuntwerk' van CZ, maar ook over het rapport van de Inspectie voor de Volksgezondheid waaruit bleek dat zo'n twintig procent van de privéklinieken in Nederland niet als veilig beschouwd kunnen worden. Leers wilde weten welke dat zijn, maar hij kreeg het rapport niet.
Chris Kijne praat met de CZ-baas.

***

JEUGDINSTELLING DEN ENGH

Zeventien procent moeten ze bezuinigen van het kabinet Balkenende en dan moeten ze nog eens zeshonderd extra plaatsen creëren ook: de justitiële jeugdinrichtingen in Nederland. De tuchtschool, heette dat vroeger.
'Dat kan dus niet', schreven de directeuren van die instellingen gisteren in een zogenaamde brandbrief. 'Daarmee komt de behandeling van criminele jongeren op de tocht te staan en wordt zacht uitgedrukt geen bijdrage geleverd aan het verhogen van de veiligheid in Nederland', aldus de directeuren in de brandbrief.

Maar er is één dissidente directeur. In Rijksinrichting Den Engh in Den Dolder hanteren ze de zogenaamde 'Socio Groeps Strategie'. Wat dat precies is wordt u in de reportage uitgelegd door procesbegeider Downa. De bevlogen directeur Arjen Jonker van Den Engh heeft zich totaal niet populair gemaakt door te roepen dat het met zijn methode inderdaad allemaal goedkoper kan.
Den Engh is de plek waar bijna tweehonderd moeilijke jongens met ernstige gedragsproblemen van een complete opvoeding worden voorzien.
Veel van deze knapen hebben al tussen de honderd en hondervijftig strafbare feiten op hun naam staan; geen lievertjes zogezegd.
Eerst maken we kennis met de nieuwbouw op het terrein van Den Engh: kale vierkante blokkendozen met extra gaas en prikkeldraad...

En na afloop van de reportage spreekt Chris Kijne met Anton van Kalmthout over de jeugdinstellingen. Kalmthout is universitair hoofddocent straf- en vreemdelingenrecht in Tilburg.

***