HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW

Einde van de verzorgingsstaat?

Vorige week verscheen een rapport van het Centraal Plan Buro over de toekomst van de Europese landen en de noodzaak de verzorgingsstaat aan te passen, omdat de huidige sociale vangnetten financieel onhoudbaar zijn.

Hoe moet die aanpassing eruit zien?
Meer efficiency en fors snoeien om zo de minst draagkrachtigen te beschermen of de harde weg, waar de eigen verantwoordelijkheid hét sleutelwoord is en waar bijna alle mensen het zonder sociale zekerheid van staatswege moeten doen.
Dat laatste wordt door een groeiende groep conservatieve denkers in Nederland bepleit, bijvoorbeeld door Afshan Ellian, die onze verzorginsstaat een ziektestaat noemt, een staat die draait op zieke en zwakke mensen en dat liever ook zo houdt.
En er verscheen het pamflet van de Edmund Burkestichting, ‘de crisis in Nederland en het conservatieve antwoord’, waarin de verzorgingsstaat afgewezen wordt, omdat afstoting van overheidstaken gunstige sociale en culturele gevolgen zal hebben. Mensen zullen gedwongen worden voor zichzelf en hun naasten te zorgen.

Een discussie met:

Edwin van de Haar, bestuurslid van de Edmund Burkestichting en actief VVD-lid.

Bart Tromp, bijzonder hoogleraar in de theorie geschiedenis en internationale betrekkingen. Hij levert al sinds jaar en dag artikelen aan Socialimse & Democratie, het blad van het wetenschappelijk buro van de PvdA. Bovendien is hij columnist voor de Elsevier, Het Parool en De Gelderlander.

En dichter, columnist en rechtsgeleerde Afshin Ellian. Naar aanleiding van een interview met hem in HP/de Tijd en een stuk in NRC Handelsblad schreef columnist J.A.A. van Doorn:
'Begrijp ik het goed dan lijkt Nederland dus op een Arabische verzorgingsstaat met sovjetcommunistische neigingen, een fenomeen dat niet eerder in de wereldgeschiedenis voorkwam maar dankzij Afshin Ellian vorige week aan het licht is gebracht.'

Djoeke Veeninga praat met de drie heren.

---

Anti-stress varkens

In de reportage beleeft onze verslaggever Gerrit Kalsbeek een intiem moment met het varken Aagje. Hij beoefent namelijk de zogenaamde varkensmassage.
Het prille stel wordt professioneel begeleid door communicatietrainer Dafne Westerhof.
Ooit redde Dafne big Aagje van het slagersmes en omdat het diertje zo vreselijk gestresst was, begon ze het te masseren. Tot haar verbazing kwam niet alleen zeug Aag, maar ook zijzelf tot een diepe innerlijke rust.
Inmiddels organiseert ze met enige regelmaat varkensmassagecursussen voor gestresste managers en zakenlui.

Zoals bijvoorbeeld voor Dennis Kennedy.
Dennis is computerduizendpoot, zoals ie 't zelf zegt, en werkt derhalve vaak als interim-manager bij grote en middelgrote bedrijven. En om meer controle te krijgen over zijn communicatie met potentiële klanten, meldt hij zich nu en dan in 'Het Beloofde Varkensland', dat ergens lieflijk is gelegen tussen Uithoorn en Amstelveen.

Binnenkort is er open dag en een cursus varkensmassage voor beginners in het beloofde varkensland .
Als u in het bezit bent van een internetaansluiting, kunt u alvast digitaal een kijkje nemen bij Aagje, Lolita, Vrouw Vos en alle andere zeugen en zwijntjes.
De link staat hiernaast genoemd.

---