HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

HET INTERVIEW

9.00 - 10.00

9.00 - 10.00: HET INTERVIEW

De mantelzorg

Ruim drie miljoen mensen in Nederland doen aan mantelzorg. Mantelzorg is een tamelijk nieuw woord voor de oudste zorg ter wereld, namelijk gewoon familie of vrienden die elkaar helpen bij ziekte of handicap.
Als je als maatstaf neemt dat je er meer dan een dag in de week mee bezig bent en dat langer doet dan drie maanden, dan zijn er nog steeds zevenhonderdvijfigduizend Nederlanders die zich ermee bezig houden, volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Tussen de eerste nationale mantelzorglezing - gisteren - en de dag van de mantelzorg - aanstaande maandag - vandaag een gesprek met twee gasten:
Guus Schrijvers, hoogleraar algemene gezondheidszorg en Jose Smits, mantelzorgster en lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid.

Aansluitend op het gesprek een reportage over het verhaal van de zevenenvijftigjarige Margrit Nieburg en de tweeënvijftigjarige Ada Korstanje: vrouwen die zelf - toen ze dat nodig hadden - hun mantelzorg hebben geregeld. Een reportage van Irene Houthuis.

---

Populaire journalistiek: nieuw vak op de School voor de Journalistiek

Hogescholen verzinnen tegenwoordig de gekste dingen om aan studenten en daarmee aan geld te komen.
Of dat nu de reden is, of dat ze gewoon tegemoet komen aan de wens van steeds meer studenten; feit is dat de School voor de Journalistiek in Utrecht een nieuwe studierichting aanbiedt: de populaire journalistiek.
Peter Vasterman is docent massacommunicatie aan de School voor Journalistiek en gespecialiseerd in mediahypes. Hij heeft deze nieuwe richting mede ontwikkeld.

Kees van den Bosch praat met Peter Vasterman.

---