Interview

Interview

RWANDA
Volgens een Franse onderzoeksrechter zou de huidige president van Rwanda Paul Kagame verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het burgervliegtuig met daarin zijn voorganger
President Habyarimana in 1994. Dat schreef het Franse dagblad Le Monde twee dagen geleden en dat brachten wij vijf weken geleden. Na de dood van de president voerden Hutu-extremisten een genocide uit die zij al langer in voorbereiding hadden en die aan meer dan 800.000 mensen het leven kostte. Nederland is met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de belangrijkste donor van Rwanda.
De minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne reageert.

EUROPEES UITZETBELEID
Gesprek met de Gentse hoogleraar wijsbegeerte Etienne Vermeersch over het Europese uitzetbeleid. De Nigeriaanse uitgeprocedeerde asielzoeker Semira Adamu werd door Belgische politiebeambten zodanig hardhandig aangepakt toen ze hevig protesteerde tegen haar uitzetting, dat ze door verstikking om het leven kwam. Vermeersch werd daarop door het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd nieuwe richtlijnen op te stellen voor de beveiliging tijdens zogenaamde uitzettingsvluchten. Eerder deze week vloog hij mee met de eerste officiële repatriëringvlucht van de Benelux. Vermeersch vertelt wat hem trof tijdens de vlucht waarmee de uitgeprocedeerden uit België, Nederland en Luxemburg werden uitgezet naar Kosovo en Albanië.

NO CLAIM KORTING
Gesprek met VVD kamerlid Edith Schippers over de plannen voor een no claim korting in het Ziekenfonds.

advertentie