Interview

Interview

Dokken voor een operatie

Vooruitlopend op het Kamerdebat over volksgezondheid volgende week een discussie over één van de meest ingrijpende speerpunten van het beleid: concurrentie tussen ziekenhuizen. Over ruim twee maanden is het zover: aan eenvoudige ingrepen hangt vanaf 1 januari een prijskaartje. Ziekenhuizen kunnen vanaf die datum met elkaar concurreren door scherpe prijzen te hanteren voor bijvoorbeeld een knie-operatie of een dotterbehandeling. Ze concurreren zo om de gunst van de zorgverzekeraar, die op zijn beurt weer concurreert om de gunst van de patiënt. Het is straks in het belang van de verzekeraar dat de klant kiest voor het ziekenhuis waarmee een gunstige prijs is afgesproken.
Deelnemers aan het debat zijn o.a. Mike Leers, voorzitter van zorgverzekeraar CZ en Harald Aarts, plastisch chirurg in het Carola Ziekenhuis in Den Bosch.


'Ik heb mijn poot stijf gehouden, dus dan moeten ze wel door de bocht' -Harald Aarts
---

Hoe de boer uit Nederland verdwijnt, aflevering 3

Minister Veerman van Landbouw maakte twee weken geleden bekend dat hij een studie laat doen naar de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw. Per dag stoppen elf boeren met hun bedrijf. Verslaggever Irene Houthuijs is de minister voor. Zij verbleef enkele dagen op het eiland Terschelling om daar het boerenleven te onderzoeken. Een eiland met 4700 inwoners en tijdens het hoogseizoen zo’n 25.000 toeristen. Van de oorspronkelijke tweehonderd boeren op Terschelling zijn er nu nog maar vijftien over. Waarschijnlijk zijn dat er over een paar jaar nog maar twee of drie. Is dat erg?
Vandaag het derde en laatste deel van de driedelige serie ‘Hoe de boer uit Nederland verdwijnt’. Wethouder Wybe de Haan neemt verslaggever Irene Houthuijs mee naar het land achter zijn boerderij.
---

Waar het om gaat: Wolfsen ondersteunt anti-terrorismemaatregelen Donner

Waar het om gaat is dat de justitiewoordvoerder van de Partij van de Arbeid, Aleid Wolfsen, de anti-terrorismemaatregelen van minister Donner van Justitie steunt. Die geven de opsporingsautoriteiten vérgaande bevoegdheden die diep in de privacy van burgers kunnen ingrijpen. 'Dat valt te billijken, vindt Wolfsen, omdat er in de regelgeving een belangrijke taak is weggelegd voor de rechter-commissaris. Die zorgt voor de onafhankelijke rechterlijke toets en is een garantie dat het niet uit de hand loopt'

Aleid Wolfsen (1960) is sinds 23 mei 2002 lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA . Hij was vice-president van de rechtbank in Haarlem. Eerder was hij rechter in Amsterdam. In de Tweede Kamer houdt hij zich onder meer bezig met justitie (strafrecht) en Antilliaanse zaken.
---

advertentie