Interview

Interview

Van Walsum over het Nederlands buitenlandbeleid

Gesprek met oud-diplomaat en vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties Peter van Walsum. Volgens Van Walsum zou Nederland er goed aan doen haar buitenlandbeleid minder aan de NAVO en meer aan de Europese Unie te verbinden. 'Het is een misvatting', stelt hij, 'dat Nederland door een consequente pro-NAVO-houding en de militaire bijdrage in Irak meer oor heeft van Washington dan bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland'. In Brussel zijn volgens de diplomaat veel meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Ook reageert Van Walsum op het deze week verschenen rapport over een nieuwe indeling van de Veiligheidsraad.
---

EUFOR Bosnië

Vandaag start de eerste vredesoperatie onder de vlag van de Europese Unie: EUFOR wordt de nieuwe naam van de vredesmacht SFOR, die onder commando van de NAVO valt.
Voor de Nederlandse troepen betekent het dat ze dus een nieuwe baas krijgen. Dezelfde militairen blijven er, maar met een andere pet. De letters SFOR op de auto’s worden overgeschilderd in EUFOR.
Verandert er wat voor deze vredesmacht met dit nieuwe commando?
Tom Herlaar zocht de troepen op en maakte een reportage over hun rol in het handhaven van de vrede. Een belangrijke taak van de militairen is de operatie Harvest. Onder andere de Nederlanders assisteren de lokale politie bij het opsporen en inzamelen van wapens en munitie.
---

Waar het om gaat: Discrimineren werkgevers wel of niet?

Waar het nu om gaat is dat arbeidsmarktdeskundige Sip Nieuwsma van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat werkgevers niet discrimineren bij het aannemen van personeel. “Daarvan heb ik nooit iets gehoord”, aldus Nieuwsma. Werkgevers verplichten allochtonen aan te nemen is voor hem uit den boze. “We moeten ervoor zorgen dat er meer allochtone jongeren met een diploma van school komen”.
Gerard Legebeke wil opheldering van Nieuwsma.
---

advertentie