De Plek 21-05-1996

Roermond X= 197/198 en Y= 355/354

De Plek 21-05-1996

Roermond X= 197/198 en Y= 355/354

Zelfs na de dood wilden ze nog lijfelijk contact. Maar een katholiek en een protestant stapelen, dat ging niet tussen de RDcoördinaten X=197/198 en Y=355/354. Zeker niet rond 1890. En zeker niet in Roermond. Er kwam dan ook een muur van beton tussen de katholieke jonkvrouw en de protestantse kolonel te staan.

Maar liefde overwint, en maakt creatief; hoog boven de grafzerken reiken de twee geliefden elkaar voor eeuwig de hand. Wie zich dieper in het woud van graven, kruizen en verlepte boeketten begeeft, komt struikelend over het gruis uit op het slechtst onderhouden perkje van Het Oude Kerkhof.
De anonieme, door de Maas aangespoelde lijken, waren in katho­lieke ogen niks waard en werden in dit Verlaore Kirkhaof in de grond gestopt. Alles wat nog aan hun aardse bestaan herinnert, is een slecht leesbare overlijdensdatum op een door weer en wind aangetast tegeltje. Maar ook het graf van architect Cuypers, bouwmeester van het Centraal Station en het Rijksmu­seum in Amsterdam, mag wel met wat meer eerbied worden onder­houden.
Weer buiten de poorten van het kerkhof is het tijd voor aardsere zaken. Openbaar vervoer bijvoorbeeld. Hoe komen we in Duitsland. Niet met de IJzeren Rijn in ieder geval. Al jarenlang pleiten vooral Duitsers voor het eerherstel van het gouden boemeltje.

advertentie