Villa VPRO

o.a. Spaanse keuken niet geschikt voor vegatariërs, Mobiel stadion

Villa VPRO

o.a. Spaanse keuken niet geschikt voor vegatariërs, Mobiel stadion

Kandidaten Iranse verkiezingen bekend.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mobiel stadion

vanaf 00:02:26

Het bouwen van stadion is duur en vaak heb je ze maar tijdelijk nodig. Denk bijvoorbeeld aan een Wereldkampioenschap of de Olympische Spelen.Aankomend ingenieur Marcel Klomp heeft daar wat op gevonden. Vrijdag studeert hij af met een ontwerp voor een demontabel en mobiel stadion.

Spaanse keuken niet geschikt voor vegetariers

vanaf 00:08:21

Culinaire groenteschotels en hippe vegaburgers zijn vertrouwde gerechten geworden.Steeds meer mensen ruilen een biefstuk in voor een vegetarisch gerecht. Maar hoe logisch is het om geen vlees te eten? Onze Metropolis-correspondenten gaan met deze  vraag op stap. Vandaag gaan we naar Spanje waar geen vlees eten een doodzonde is. Een bijdrage van Jessica van Spenning.    

kandidaten Iraanse verkiezingslijst bekend

vanaf 00:14:17

Oud-president Rafshanjani doet, verrassend genoeg, niet mee aan de Iraanse presidentsverkieizingen van 14 juni. Dat blijkt uit de kandidatenlijst die vandaag naar buiten wordt gebracht door de Raad van Hoeders, het hoogste staatsorgaan in Iran. Een gesprek met Iran-deskundige en politicoloog Peyman Jafari, zelf van Iraanse afkomst over de (verschuivende) machtsverhoudingen in Iran.  

Leverde Nederland jarenlang bestandsdelen voor gifgas aan Syrië?

vanaf 00:21:54

Nederland heeft jarenlang glycol geleverd aan het Syrische ministerie van industrie. Dit ministerie produceert onder andere gifgas en glycol is daar een van de hoofdbestandsdelen van, dat melden NRC en RTL4. In 2008 maande Nederland andere landen om de export van het middel naar Syrie te staken, maar ging er zelf tot 2010 vrolijk mee door. D66 kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil opheldering van de minister.

Euroforum vanuit Straatsburg

vanaf 00:34:38

Europa verbiedt hervulbare flesjes olijfolie

vanaf 00:41:22

In de rubriek Abdou in Europa verbaast Abdou zich over het Europese besluit dat restaurants vanaf 2014 geen hervulbare olijfolieflesjes meer op tafel zetten mogen zetten.