De Open Plek

Het groene hart 7 - De 'verrommeling' van het landschap

De Open Plek

Het groene hart 7 - De 'verrommeling' van het landschap

Is hoogbouw dé oplossing voor het 'ruimtegebrek' van boeren? Een deelnemer aan het internet-debat over het Groene Hart kwam met het idee om koeien- en varkensflats te bouwen om zo ruimte uit te sparen.

Deze suggestie leggen we voor aan Nico Captein, een zelfkazende boer aan de rand van het Groene Hart - u hoorde hem vorige week al even in de uitzending. Captein woont met z'n vrouw en drie kinderen in de Grote Polder bij Zoeterwoude. Hij ziet met lede ogen aan hoe projectontwikkelaars collega-boeren van hem uitkopen: de gemeente Leiden wil namelijk dolgraag huizen bouwen in de Grote Polder.

Verder maakt een deelnemer aan het internet-debat zich druk over de verrommeling of "verloedering van het platteland". Meestal zie je die verrommeling in het overgangsgebied tussen stad en platteland. Denk aan vervallen schuren, caravanopslag in stallen, bouwmarkten, loodgietersbedrijven, maneges en handelaren in aardewerken tuinkabouters. Verslaggever Gert Hindriks gaat daarom op stap met Hans Burgers van het Bestuurlijk Platform Groene Hart. Hij neemt ons mee naar een vervallen dakpannenfabriekje aan de Oude Rijn, tussen Alphen aan den Rijn en Leiden, iets voorbij Hazerswoude.

advertentie