De Open Plek 25-01-2000

HET GROENE HART 13 - De HSL-tunnel onder het Groene Hart

De Open Plek 25-01-2000

HET GROENE HART 13 - De HSL-tunnel onder het Groene Hart

Wie in de omgeving van het gehucht Bent ronddwaalt - tussen de Oude Rijn, het vogelbeschermingsgebied De Wilcke en het dorpje Hazerswoude-Dorp - kan zich amper voorstellen dat hier in 2005 tientallen, zo niet honderden hogesnelheidstreinen per dag langs zullen razen.

Toch zal de toekomstige passant van de Louise Mariahoeve in Bent weinig merken van deze op handen zijnde drukte. In dit gedeelte van het Groene Hart gaat de Hoge Snelheidslijn (HSL) - de spoorlijn die Amsterdam, Schiphol en Rotterdam moet aansluiten op het Europese netwerk van snelle treinen - ondergronds. Bijna 1 miljard gulden heeft het Rijk uitgetrokken om dit deel van het Groene Hart de aanblik van langs flitsende hogesnelheidstreinen te besparen.

In deze aflevering van de Open Plek praat verslaggeefster Marjoke Roorda met een aantal betrokkenen over de zin en onzin van deze peperdure tunnel onder het Groene Hart. Zij spreekt o.a. met boswachter Arjan Ogterop over de natuurwaarde van dit gedeelte van het Groene Hart. Verder wandelt zij met de bouwers van de boortunnel over het toekomstige traject. En verder is zij te gast bij boer Kaptein, die stukken van zijn land moet afstaan om de aanvoer van bouwmaterialen mogelijk te maken.

Te gast in de studio is Frans Evers, sinds 1996 hoofddirecteur van Natuurmonumenten.

advertentie