De Open Plek 5-09-2000

Update (DE BLAUWE STAD (Gr.) 14) - Het eindontwerp

De Open Plek 5-09-2000

Update (DE BLAUWE STAD (Gr.) 14) - Het eindontwerp

Voor de duur van twee uitzendingen keren we terug naar het Oost-Groningse platteland. Aanleiding is de bekendmaking van het definitieve ontwerp voor de Blauwe Stad, vlak voor de zomervakantie.

Ten noorden van Winschoten gaat daar een gebied ter grootte van 1.000 ha. veranderen in een uitgestrekt merenlandschap met jachthavens, bossen, moerassen en (recreatie)woningen. Dit plan heet de Blauwe Stad.

In deze uitzending zoekt verslaggeefster Marjoke Roorda twee personen op die elk op hun eigen wijze nauw betrokken zijn (geweest) bij dit "nieuwe Venetië van het Noorden".

De eerste is architect en geestelijk vader van het plan Jan Timmer. Hij trok tien jaar geleden samen met compaan Wim Haasken veel publiciteit met het wilde plan grote delen van het Oldambt onder water te zetten. Dit plan bleek weliswaar een maatje te groot voor Oost-Groningen, maar leidde uiteindelijk wel tot het huidige, sterk afgeslankte plan voor de Blauwe Stad.

Degene die tekent voor het laatste, definitieve ontwerp van de Blauwe Stad is architect Jurriën van der Meer. Hij probeert uit de doeken te doen door welke uitgangspunten hij zich heeft laten leiden en wat er waar is van de kritiek dat de Blauwe Stad is ineengeschrompeld tot een Blauw Dorp.

advertentie