De Open Plek 05-12-2000

Het Natte Hart 12 - Het wonder van Urk-II

De Open Plek 05-12-2000

Het Natte Hart 12 - Het wonder van Urk-II

In de haven van Urk zie je tegenwoordig alleen nog kotters liggen van IJsselmeervissers. De Noordzeevloot is al jaren geleden verhuisd naar IJmuiden. De meeste vissers uit Urk reizen dan ook per auto of bus naar hun werk.

Toch is Urk een vissersdorp gebleven. Het aantal vissers is weliswaar drastisch afgenomen, er kwamen veel nieuwe arbeidsplaatsen in de visserij voor in de plaats. Zo biedt Urk onderdak aan twee visafslagen: één voor de zoete IJsselmeervis en één voor de zoute Noordzeevis. De laatste veiling is in Europa zelfs de grootste in z'n soort.

De doorgaans gelovige Urker noemt het een wonder dat de visserij anno 2000 nog steeds een rol speelt in de Urker gemeenschap. Toen eerst de Afsluitdijk en later de Noordoostpolder gereed kwam, zag de toekomst er somber uit. Het is uitsluitend aan het optimisme en doorzettingsvermogen van de Urkers te danken geweest dat dit voormalig eiland in de Zuiderzee nog steeds meetelt in de visserijwereld.

Zo lieten de Urkers vier jaar geleden een splinternieuwe visafslag voor de Noordzeevis aanleggen, middenin de polder. Een locatie aan de haven was niet nodig, omdat de Noordzeevis tegenwoordig per vrachtauto wordt aangevoerd. De NV Visafslag Urk is momenteel één van de grootste visafslagen van Europa.

Ook de IJsselmeervissers timmeren druk aan de weg. Door nieuwe, strengere regelgeving dreigde het oude, gemeentelijke veilinggebouw aan de haven afgekeurd te worden. Van de nood is een deugd gemaakt. In de haven van Urk wordt druk gebouwd aan een hypermodern veilinggebouw dat wél aan de eisen van deze tijd voldoet.

De hoop is dat een aantal concurrerende visveilingen, die voor dezelfde uitdaging staan, zullen terugdeinzen voor zulke forse investeringen. Voor de zekerheid is het nieuwe veilinggebouw aan de haven aan de ruime kant ontworpen. Mocht het nodig zijn dan kan Urk zo de handel van andere veilingen overnemen.

Marjoke Roorda brengt deze uitzending een bezoek aan de IJsselmeervisveiling.

advertentie