De Plek 29-06-1999

Glanerbrug/ De Eschmarke in Enschede

De Plek 29-06-1999

Glanerbrug/ De Eschmarke in Enschede

Glanerbrugge

In de VINEX locatie De Eschmarke wordt door Enschede ook een ecologische buurt gebouwd: Oikos.
Met voor een beter waterbeheer een Wadi.

TXT1
Vanuit het westen gezien ligt er achter de stad Enschede nog het grensdorpje Glanerbrug. Vroeger een zelfstandige vrijplaats waar Kaffee, Zigaretten und Butter voor naar duitse maatstaven voordelige tarieven gekauft konden worden. Nu is Glanerbrug een deel van de gemeente Enschede en biedt ruimte aan de Vinex-uitbreiding Eschmarke. Het meest oostelijke deel, tegen de duitse grens aan is het wijkje nou ja wijkje, nog altijd 600 woningen staan hier geprojecteerd, maar toch het lieve ecologische wijkje Oikos. Marjoke Roorda gaat zo op bezoek bij Rietie Kenter aan de Arcadialaan, maar wandelt eerst rond met Marianne Neevens, gemeentelijke bouwprojektleider.


JAZ : uitz.blok1 : E.W.: "t is nog niet af
L.W.: …..Ik wil hem wel even zien……." 16.43

TXT2 (over de laatste 10 seconden van blok 1 heenpraten Stan, thank you)

Tja…. Een ecotuin met biologische kapucijners schuin tegenover een duurzaam gebouwd huis waaraan een prachtige Dallasgarage gebouwd is!
Is het mogelijk om helemaal puur ecologisch, echt puur duurzaam en milieu-verantwoord een woonwijk te bouwen? Deze vraag stelde de jonge business-engineer ir. Bart Bossink zich na zijn afstuderen en ging door met de studie: "Duurzaam bouwen in interactie, doelontwikkeling in de woningbouw" Afgelopen herfst verdedigde hij zijn dissertatie aan de Universiteit van Twente bij prof. Van Vught. En nu wijst hij Marjoke op een paar concrete punten.

JAZ: uitz.blok2 : E.W.: "ik was hier een jaar of vijf…
L.W.: …….maar het helpt wel." 15.46

TXT3

Een van de stellingen waarom het nog niet lukt met de DUBO-(duurzaam gebouwde) woningen, was het vorige uur, de marktwerking, het conservatisme van de aannemers en makelaars en de onwetendheid van de woonzoekenden. We vinden Marjoke Roorda terug bij de Paddenpoel van de wijk Oikos, samen met de man die het contact van bouwcombinatie E2000 met de klanten onderhoudt: Henk van Bruggen en… een reiger.

JAZ: uitz.blok3 E.W.: "kijk's even over de zuring….
L.W.: ……..wil weer naar de dorpjes terug." 5.58

TXT4

We hoorden Marjoke Roorda de afgelopen twee uren vanuit de zuidoosthoek van de gemeente Enschede: het Glanerbrugse Oikos. Voor haar en voor mij ook blijft het de vraag: Hoe kommie daar, en hoe kommie der weer vandaan. Twee vragen voor verkeersambtenaar Jeroen Lieverdink.
JAZ: uitz.blok4 E.W.: "Hoe plan je de mobiliteit…
L.W.: ……..dat zit erachter." 8.33

advertentie