De Plek 16-03-1999

Harmelen

De Plek 16-03-1999

Harmelen

Tussen Woerden en Utrecht ligt Harmelen. Markeerde Harmelen ooit het begin van het groen, tegenwoordig heet het een overgangsgebied te zijn, een buffer tussen de landelijke rust van het Groene Hart en het drukke geraas van de uitdijende stad Utrecht. De woningmarkt toont aan wat de buffer inhoudt: de gemeente Harmelen mag jaarlijks niet meer dan 30 woningen plaatsen! Terwijl nog geen 5 kilometer oostelijk de Leidse Rijn wordt gebouwd: een mega nieuwbouwproject waar zich zo'n 30.000 gezinnen en andere huishoudens zullen vestigen. De grootste VINEX-locatie van Nederland!
Voor Harmelen betekent de Leidsche Rijn extra drukte. Als al die 30.000 één auto voor de deur zetten, heb je dertigduizend bolides in de achtertuin. Hoe wapent een dorp van 8000 zielen zich tegen zo'n invasie?
Het nabij gelegen Utrecht is een schrokop. Na wat kleinere gebiedsuitbreidingen ten koste van buurgemeente Vleuten-De Meern heeft de grote stad besloten de laatste gemeente maar helemaal in te lijven. Voor de balans wil de provincie dat Harmelen op zal gaan in Woerden.
En tot overmaat van ramp heeft de minister beslist dat de glastuinders doe moeten wijken voor de VINEX naar Harmelen moeten verhuizen. Boeren uit de Harmelerwaard moeten wellicht wijken voor kassen.


Achterliggende themaas :
De kwaliteit van de moderne makelaardij
Mobiliteitsscenario middennederland
Kassenbouw in open gebieden, 's nachts de lampen aan
Gemeentelijke herindeling, Utrecht wil Vleuten/DeMeern en Woerden wil Harmelen.
Dreigende bezuinigingen op het oorspronkelijke plan van de Vinex LeidscheRijn.

TXT1
De grootschalige nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn (met sch!!), is ondertussen wereldberoemd van radio, tv en de krant. (Zie bijvoorbeeld het Utrechts Nieuwsblad in je mapje) Er liggen ondertussen in ons land heel wat mensen wakker van dit aankomende grensmonument voor het Groene Hart van de Randstad.
Langs de noordelijke oever van het riviertje De Leidse Rijn, in oostwaartse richting, ligt de Harmelerwaard. Dit zou de groene buffer kunnen blijken tussen de bebouwde kom van het dorpje Harmelen en de Utrechtse voorstad op de Vinex-locatie Leidse Rijn .
Marjoke Roorda is om te beginnen op werkbezoek bij veehouder Willem Vedde, en daar is ook juist Kees Sietsma van de werkgroep Weidevogelbescherming, want de vogels baltsen buiten en willen hun eieren veilig leggen.

JAZ Blokje1 E.W. "We beginnen in de schuur………
v.a. 00.00 L.W.: …………ja,ja." 23.28

TXT2
Voor dé makelaar van Harmelen moet het wel luilekkerland lijken. Op een steenworp afstand van zijn dorp worden maar even 30.000 woningen gebouwd. Hoera, zou je verwachten van Marcel Sijmons. Marjoke Roorda zit op het kantoor van Makelaarskantoor Sijmons Dolata aan de Dorpsstraat 34 in Harmelen.

JAZ Blokje2 E.W.: "De bedoeling is……..
v.a. 24.00 L.W.: …………..een loterij. Dat is het ook." 5.32

TXT3
Ook in de Harmelense gemeenschap wonen boeren en burgers die de vooruitgang, tja of wat daar voor door gaat, niet zomaar over hun kant laten gaan. Er is bijvoorbeeld een Vereniging Harmelerwaard Veilig en Groen.
Zeg Marjo, waar ben je nou?

JAZ Blokje3 E.W.: "Ik zit nu in Café Bar "t Scheepje……
v.a. 30.00 L.W.: …………..fietsen is gauw voorbij." 6.58