De Plek 2-12-1994

Bergschenhoek X=96/97, Y=444/443

De Plek 2-12-1994

Bergschenhoek X=96/97, Y=444/443

Ten noorden van het knooppunt Terbregge gaat de komende jaren fiks gebouwd worden. Al die nieuwe en oude bewoners willen recreëren, en daarvoor kan men terecht in het recreatiegebied Rottemeren. Men kan daar wandelen, joggen, fietsen, paardrijden en jeu-de-boulen, kamperen, zeilen, roeien, kanoën, sportvissen, surfen, zwemmen, zonnen en van de natuur genieten.

Bijna klaar is nu ook het Hoge Bergsche Bos. Meer dan tien jaar lang hebben een onafzienbare reeks vrachtwagens puin en vuil aangevoerd, en nu is daar een rijtje bergen ontstaan waar men kan skiën, bergbeklimmen, abseilen,survivallen, rolskiën, zeskampen, mountainbiken, boogschieten, autosteppen, kanovaren, schermen, inline-skaten, skeeleren, boogschieten, paardrijden, vlotvaren, drakebootvaren en overnachten in een Berghut. Doelstelling van het gebied is 'een harmonisch samenspel van kunst, natuur en sportieve recreatie. Een rustpunt voor de vermoeide stedeling'. Verontruste ondernemers in het gebied hebben de strijd aangebonden tegen plannen voor een biathlon schietbaan. Want dan is het uit met de rust.

Het gebied is in bezit van het recreatieschap, dat het Hoge en Lage Bergse Bos beheert. Het Lage Bergse Bos is eerst aangelegd en is nu een echt volwaardig recreatiebos.

Rond 1980 zijn ze begonnen met het Hoge Bergse Bos aan te leggen. Daarvoor zijn boeren en tuinders uitgekocht. Er zijn bergen aangelegd van puin, aangevoerd uit de Rotterdamse binnenstad: Crooswijk, Blaak, ziekenhuis Eudokia. Vanaf 1980 heeft een onafzienbare stroom vrachtwagens puin gebracht. Tot ca. 4 jaar terug, de bergen af
waren. Al die tijd woonde daar pottenbakker Joop Cock. De weg waar zijn huis aan staat was tot vier jaar terug niet te berijden door blubber en puin. Om hem heen weilanden en de puinbergen. Vaak ging hij kijken wat er zoal werd gestort, en dat was heus niet alleen puin.

De Rotte vervuilt en slibt dicht en er zijn plannen om hem van Hofplein tot Rottemeren leeg te baggeren. De middelste puinberg is uitgehold voor de baggeropslag.

Dankzij de Vinex zal er de komende jaren enorm gebouwd gaan worden in de regio. Bergschenhoek zal de komende jaren verdubbelen. Er gaat o.a. richting Rotte gebouwd worden. Het knooppunt Terbregge krijgt een vierde poot, die de aansluiting moet gaan worden op de A4 en A20. En de HSL komt door het gebied.

Kortom, het wordt er gezellig druk en al die mensen willen recreëren. Die gaan zich dus in alle vrije uurtjes storten op het Recreatiegebied Rottemeren. Want wat je daar allemaal wel niet kan doen!!! Zeilen, roeien, kanoën, golfen, fietsen, wandelen, lekker eten, zwemmen, waterfietsen, kamperen. Je hebt er de Thermen Elsysium. Kunstcentrum Artihove, Pottenbakker Joop Cock. Kortom, je kunt je lol niet op en keuzes te over.

Zoals het er nu naar uitziet komen al die mensen met de auto. Er waren ooit plannen om de metro door te trekken, maar die zijn minstens in de ijskast of nog erger beland. En ander openbaar vervoer is er ook niet echt. Grote logistieke en parkeerproblemen zijn voorzienbaar.

Recreanten uit de richting Bergschenhoek komen eerst langs Artihove. Vandaar kunnen ze rechtdoor richting Rottemeren via de Skiberg. Of linksaf langs Cock naar Buitensportcentrum Tiekamp, 'een oase in de Randstad'.

Op mooie dagen zwart ziet van de mensen, die soms denken dat de Cock's behoren bij de openbare ruimte. Er worden stekjes gestoken uit Ellis' prachtige cottagetuin. Als de familie Cock zit te eten met grote gezelschappen schuiven vreemden aan en bestellen ook wat te drinken.

Ca. 4 jaar geleden is een golfparcours aangelegd. Aan het eind van de weg is Tiekano/Tiekamp, en de baas van het spul is de inventieve Ary van der Kooy, tevens voorzitter van de ondernemersvereniging, die onlangs ook de skihelling in eigendom
heeft verworven. Bij Tiekamp kun je alle kanten op: er is een klimrots, gebouwd naar de Matterhorn, je kunt er abseilen, survivallen, rolskien, mountainbiken, boogschieten, autosteppen, kanovaren, schermen, inline-skaten, skeeleren, boogschieten,
paardrijden, vlotvaren, drakebootvaren, overnachten in de Berghut, paardrijden. etcetera. En dat in je eentje of in gezelschappen (een personeelsuitje), of kinderpartijtjes. Als zoín gezelschap ook wil barbecuen, dan verzorgt vd Kooy dat, desgewenst met live muziek. Ook zijn er demonstraties hondesleewedstrijden.

In opdracht van het recreatieschap heeft een kunstenares drie bruggetjes gebouwd, over de watertjes in aanleg rond de bergen. Ze kostten veel, maar ze zijn lelijk en onpractisch. Het is de bedoeling dat fietsers, skaters, rolskiers, skeelers en wandelaars erover heen gaan, maar eigenlijk gaat dat niet. Uiterlijk hebben ze wat weg van een ouderwetse ophaalbrug, zoals die mooie witte bij het Zaanse Buurtje in het Openluchtmuseum in Arnhem. Maar dan smaller en veel steiler, belachelijk en lelijk. Bij wedstrijden worden er stalen constructies overheen aangelegd. Maar dan nog is het levensgevaarlijk. En rolstoelen kunnen het helemaal schudden. Die mogen blijkbaar niet rondkijken in het Hoge Bergsche Bos.Tenslotte is er de kwestie van de Rolski Club Koudijs. Rolski is een soort langlaufen. De Club is onderdeel van de Ned. Ski Vereniging. Ze zijn met ongeveer 120 leden. Oprichter van de Rolskiclub is George Brouwer, tevens gedeputeerde, voorzitter van het recreatieschap en actief in de Ned. Ski Vereniging. Een gezellige verzameling petten op één hoofd dus.
Om zich te verkleden en mekaar te ontmoeten hadden ze een clubhuis nodig. Dit clubhuis bleek vlakbij Tiekamp en de Cock's te zijn gepland. Toen is de Ondernemersvereniging bijeengeroepen, die er inspraak over wil. Gezegd kan worden dat de inspraak met voeten was getreden. Het recreatieschap doet maar....

Maar nu blijkt ook dat de Ned. Ski Vereniging wil dat er een Biathlon Club komt. Biathlon is een nieuwe Olympische discipline: langlaufen en schieten. Er zijn een paar Nederlanders die dit moeten kunnen oefenen, en dat zou op deze plek moeten. Dus: bij het Clubgebouw van RolskiClub Koudijs moet ook een schietbaan komen, van
60x60 meter. Er is een schietdemonstratie geweest en de meningen zijn verdeeld over hoeveel herrie dat gaf. Op sommige plaatsen is er weinig van te horen, door de akoustiek die wordt beïnvloed door de bergen. Gevreesd wordt voor engerds die op zo';n schietbaan afkomen.

Op de weg naar de Rottemeren zit Artihove Art Centre. Je kunt daar relatiegeschenken kopen met bijvoorbeeld de treffende titel: 'de vooruitgang', of 'een goed gevoel', of 'Samen voortvarend verder'. Tevens kunnen zij kunstwerken voor bedrijven realiseren.

Gerrit Kalsbeek sprak met:

- George Brouwer, oprichter van de Rolskiclub, tevens gedeputeerde en voorzitter van het recreatieschap en actief in de Ned. Ski Vereniging. Over de plannen van het recreatieschap voor het gebied, over wat het recreatieschap denken te gaan doen aan logistieke problemen (parkeerdruk, gebrek openbaar vervoer) en natuurlijk ook over het gelazer over de biathlonmogelijkheden, plannen voor een clubhuis voor de rolskiclub, de schietbaan, de baggerproblemen, er moet een nieuwe rijksweg door het gebied komen: waar en hoe?.

Door de ondernemers in het gebied wordt nogal wat kritiek geuit op de werkwijze van het schap geuit, en die kritiek wordt vooral toegespitst op de feodale manier van besturen door het schap. Maar als je rondkijkt in de omgeving is er wel wat moois tot stand gebracht. Het recreatieschap staat dan ook heel goed bekend.

- Meneer A. van Dijk, directeur van Artihove, over wat Artihove is en de rol die het inneemt in het recreatiegebied.


- Ellis Cock, echtgenote van pottenbaker Joop Cock, over wat zij doen, hoe ze daar wonen, en hoe ze de afgelopen jaren de berg hebben zien groeien en door de blubber hebben moeten baggeren, en hoe Joop een keer een stuk berg heeft zien wegglijden: waar de bagger moet komen.

Het recreatieschap heeft indertijd pottenbakker Joop Cock aangetrokken om zich er te vestigen in een voormalige boerderij, als startende attractie voor dit gebied in aanleg. Hij geeft workshops, houdt demonstraties van diverse technieken en verkoopt eigen werk. Het woonhuis staat op een oude molenstomp, maar de schuur met zijn werkplaats en winkel begint te verzakken, waarschijnlijk door de enorme ondergrondse druk die wordt veroorzaakt door de aanleg van de bergen. De schuur gaat binnenkort opnieuw worden opgebouwd.

- Ton Huiskens, voorzitter projectgroep Noordse Sporten van de Ned. Ski Vereniging, over de plannen voor de ontwikkeling van de biathlonmogelijkheden in het Hoge Bergsche Bos.

- Arie vd Kooy, baas van Tiekano, en voorzitter van de ondernemersvereniging.

Over zijn verdere plannen tot expansie, de skiberg die hij heeft overgenomen en de hondensleedemonstraties. Verder over de ontwikkeling van het recreatiegebied en over het aanstaande biathlongebeuren.

advertentie