De Plek 30-12-1997

Blijdorp Rotterdam X=90/91, Y=439/438

De Plek 30-12-1997

Blijdorp Rotterdam X=90/91, Y=439/438

De stokstaartjes in Diergaarde Blijdorp worden flink beziggehouden. Hun nieuwe hok is spannend gemaakt met ondergrondse gangen die dan weer open en dan weer dicht zijn, en eten dat op ongeregelde tijden uit de lucht komt vallen.
Het samenbrengen van dieren in hun eigen biotoop, zo heet het nieuwe beleid van Blijdorp waaraan de stokstaartjes hun nieuwe verblijf te danken hebben Ook wordt aan de psychologie van de dieren gewerkt. Om te voorkomen dat ze insuffen en zich vervelen worden de verblijven voorzien van uitdagingen. Het eten van de Amoerpanter wordt dus niet gewoon in zijn hok neergelegd, maar opgehangen, en hij moet zijn best doen en heel hoog springen om het te pakken te krijgen.
Het nieuwste van Blijdorp is het Oceanium. Dit zal verrijzen aan de overzijde van het spoor, en nu al wordt de toekomstige bevolking van deze onderwaterwereld opgekweekt.

Blijdorp heeft een omgeving, en de bezoekers van Blijdorp parkeren daar. Blijdorp wil zijn buren te vriend houden en heeft dus een parkeerbeleid. Welke problemen hebben die buren eigenlijk met dat parkeren
Van Santen is 2 jaar wijkagent. Er is inderdaad sprake van overbelasting bij drukke dagen. Vijf jaar geleden hebben bewoners van de wijk het initiatief genomen om daar wat aan te doen. Verkeersspecialisten hebben zich over de problemen gebogen en nu is er met behulp van Melkertbanen een P-Luw-regeling. De Melkertiers staan bij de ingang van de wijk om bewoners en bezoekers door te laten. En sluizen de auto's door naar betaalde parkeerplaatsen. Bij drukte komen er zo'n 5.000 auto's naar Blijdorp.

Verder in de uitzending:
Gerrit Kalsbeek wordt rondgeleid door voorlichtster Constance Alderlieste. Zij vertelt o.a. over de nieuwe aanpak van Blijdorp: het samenbrengen van de dieren zoveel mogelijk in hun eigen biotoop. Ze bezoeken de stokstaartjes en ze laat zien hoe hun verblijf zodanig is ingericht dat het leven spannender is geworden (met meelwormen die op ongeregelde tijden uit de lucht komen vallen en gangen die op ongezette tijden worden geopend of gesloten. Vandaar gaan ze via de Maleise Bosrand in aanbouw op bezoek bij de Amoerpanters en het - nieuwe - olifantenverblijf.
Olifantenoppasser Martin van Wees vertelt over de problemen bij het bouwen van een nieuw olifantenverblijf: ze mogen niet ontsnappen, als ze op hol slaan moet je ze kunnen afzonderen, de bul mag niet bij de koeien, ze mogen niet kunnen verdrinken, je moet ze kunnen bekijken.
Dan komt de beplanting ter sprake. Kalsbeek praat met botanicus Louis Jacobs over de beplanting van de tuin, mestafval, afval van het restaurants en wat ze doen met kadavers.
Problemen bij de beplanting: ze mogen niet giftig zijn, moeten verwant zijn met of gelijken op de beplanting van de biotoop, moeten het gehele jaar door groen blijven of op zijn minst er aardig uit blijven zien.
Vandaar naar het Oceanium in aanleg waar het Hoofd Levende have Gerard Visser alles vertelt over de invulling van het project Oceanium. En Mariem bioloog Michael Laterveer vertelt over het kweken van de dieren voor het Oceanium. Ze willen wetenschapscentrum worden en hebben al leuke kweekresultaten. Het Oceanium gaat een hoop geld kosten (60 miljoen) en wordt heel spectaculair.

Tenslotte gaan ze langs bij Greet Gerritse van het winkeltje van de vrienden van Blijdorp. De Vrienden van Blijdorp zijn 34 jaar geleden ontstaan als initiatief van journalisten van het Rotterdams Nieuwsblad toen voortbestaan van Blijdorp in gevaar was. De Gerritsens zijn actief sinds 1983. De Vrienden runnen een winkeltje met pluche (knuffels etc.), posters, beeldjes etc. Van de winst sponsoren ze bij de aankoop van dieren. In totaal nu ruim 4 miljoen. (Taman Indah 1 miljoen, het gibboneiland 500.000). Ze hebben 6.000 leden en daarmee zijn ze de grootste vriendencub van een Europse dierentuin. Hiervan zijn 60-70 leden actief. Allemaal vrijwillig. Ze hebben ook een clubblad. Ze staan ook op beurzen (Femina, Cupido, Darling market). Ze ontmoeten elkaar vaak in de tuin, bejaarden etc. Ze kennen alle dieren en adopteren ze. Drinken thee in de Rivierahal. Scheelt in stookkosten en alleen is maar alleen en dat heeft dus ook een belangrijke sociale functie.

advertentie