De Plek 4-03-1997

Heerlen, X=196/197, Y=323/322

De Plek 4-03-1997

Heerlen, X=196/197, Y=323/322

De Duitser die op bezoek was bij zijn vriend in Heerlen keek verbijsterd rond en zei: "Wat we in Rotterdam hebben aangericht wist ik, maar dat we hier in Heerlen ook ...."
Er wordt in Heerlen tussen de RD-coördinaten x=196/197, y=323/322 fiks gebouwd. Daartoe werd eerst fiks gesloopt, door diverse generaties bestuurders.

Van de voormalige mijnen, gesloten in de jaren '60, is bijna niets meer terug te vinden. Vele gebouwen die het hart van de stad vormden en die dit hart lieten kloppen vielen ten prooi aan de slopershamer. Na een hele middag winkelen nog even de HEMA aandoen is er niet bij, want deze winkel met onmiskenbare centrumfunctie staat buiten het voetgangersgebied. Na sluitingstijd kan men er een kanon afschieten. De gordijnen van de bejaardenflats zijn gesloten, de kantoren verlaten, en de etalages verborgen achter de rolluiken. Wie na het bezoeken van de Stadsschouwburg nog even ergens een afzakkertje wil halen komt van een koude kermis thuis. En veel cultureels is er ook niet te beleven in Heerlen, op de al genoemde Stadsschouwburg na. Of het moesten enkele particuliere initiatieven zijn die zonder subsidies tegen de stroom proberen op te roeien.

Een programma dat wekelijks één vierkante kilometer van Nederland opnieuw in kaart brengt. Welke belangen en idealen botsen hier? Hoe ruikt het er? Marjoke Roorda neemt poolshoogte.
Redactie: Marjoke Roorda en Nienke Feis

De hoofdstukken:
Michel Habets groeide op in de vierkante kilometer gelegen tussen de RD-coördinaten x=196/197, y=323/322 en ergerde zich groen en geel aan de gemiste kansen in zijn omgeving. Heerlen groeide en groeide, maar groeide scheef. Nu bestaat Heerlen 2000 jaar en zelfs de gemeente vond dat het zo niet langer kan. Er is een centrummanager aangesteld, André Boekestein.

2
De centrummanager is vol goede moed, maar er is nogal wat te doen. Habets laat ons de gaten van Heerlen zien.

3
Niet alleen met de gebouwen van Heerlen ging het mis, ook met dat wat erin gebeurde. Zo is het culturele centrum De Nor al anderhalf jaar dakloos. Coördinator Sjef van Loo opereert nu vanuit 2 vierkante meter boven een café aan de Bongerd.

4
Het beoogde pand aan de Pancratiusstraat is een oude metaalwerkplaats. Voorin zitten punkers, achterin skaters.

5
Afwachten? Niks afwachten, dacht Lex Nelissen, en achter zijn Pizza-Expres bouwde hij zijn Lexor-theater.