De Plek 3-06-1997

Berkel en Rodenrijs, X=92/93, Y=446/445

De Plek 3-06-1997

Berkel en Rodenrijs, X=92/93, Y=446/445

De komende vijf jaar zal het inwonertal van Berkel en Rodenrijs meer dan verdubbelen. Dat komt door de zogenaamde Vinex, de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra. Nederland heeft een woningtekort en daarom moeten er in heel Nederland moeten er volgens die Vinex ruim een miljoen woningen bijgebouwd worden, in de stadsregio Rotterdam ruim 50.000 en in Berkel zo’n 4.500 woningen. Kan de Berkelaar zich dan nog Berkelaar noemen? Waar nu nog koeien en kassen staan, zullen binnenkort duizenden woningen uit de grond worden gestampt. De tuinders en agrarische beschrijven moeten wijken naar de noordrand van Berkel, waar de grondprijzen als een raket de hoogte ingaan. De eigenaar van het partycentrum dat nu nog uitkijkt over het binnenkort vol te bouwen grasland heeft veel vertrouwen in de toekomst. Meer mensen, dus meer party’s. Bij het nieuwe winkelcentrum dat dezer dagen geopend gaat worden liggen de eerste plannen voor uitbreiding al klaar. Op het sportcomplex ziet men de toekomst somber tegemoet. Op de Vinex-blauwdruk is voor hen nog geen duidelijke plaats ingeruimd. En aan de andere kant van Berkel raast over een aantal jaren vele malen daags de HSL voorbij.

Naast de laatste 200 meter groen in de Zuidelijke Randstad.
Vanuit Partycentrum "Het Raadhuis" geniet Jan Schuring van zijn vergezicht op Delft. Om er zeker van te zijn dat hij privé, van zijn weidse uitzicht zal blijven genieten liet hij zijn woning bovenop zijn zaak bouwen. Terwijl die toch staat in een vierkante kilometer, gelegen tussen de Rd-Coördinaten X=92/93 en Y=446/445, die volkomen in het teken van de VINEX staat. De Gemeente Berkel en Rodenrijs heeft er zelfs een speciale Vinex-coördinator voor aangesteld: David Louwerse.

Overigens is de verdubbeling van het Berkelse inwonertal voor de omzet van het Raadhuis niet echt nodig. Schuring zit tot over meer dan een halfjaar behoorlijk volgeboekt. En er is ook een wachtlijst voor nieuwe leden bij het biljartpaleis. Dit "Voorheen het Raadhuis" staat aan de overkant bovenop een kersverse shoppingmall van 7800 vierkante meter waardoor het winkelbestand in het centrum van Berkel en Rodenrijs verdubbeld wordt. Sija Tammer, D-A-drogist en voorzitter van de Stichting Middenstand Berkel en Rodenrijs, de Mibro, ontdekte al acht jaar geleden de noodzaak.

Schuin tegenover de Sija's drogisterij, naast de Dorpskerk, staat het nieuwe gemeentehuis, daar werkt Kees Verhoef aan de ruimtelijke ordening. Hij weet waarom de en hoe de gemeente aan de slag moet.

Heel Berkel gaat de komende jaren op de schop. Maar daar waar woningen en wegen worden geprojecteerd liggen nu nog sportvelden. Zoals het kunstgrasveld van de Hockeyvereniging waar voorzitter Paul Driessen als veteraan traint. En kunstgras kun je niet zomaar laten groeien, het vergt een diepteinvestering en goede planning met als achtergrond: uitbreiden of verhuizen?.

Ook de bloementeelt onder glas kan niet zomaar dankzij gods water over gods akkers. Hier is een businessplan nodig! Geert en Rex van de Salm runnen aan de Klapwijkse Weg op de rand van het nieuwe woongebied in onzekerheid hun Vennootschap onder firma tot het kweken van een oranje roos genaamd "Jazz".

RESEARCH:

Diversen:
- De namen vd Bulk en vd Burg komen respectievelijk 103 en 112 x voor in het telefoonboek.
- Berkel hoort samen met Bleiswijk en Bergschenhoek tot de zgn. B-driehoek.
- RTB3, de lokale omroep, 015-3615055
- De brandweer en de moskee moeten misschien weg.

De Vinex betekent voor Berkel dat het inwonertal bijna verdubbelt. Er komen ca. 4.500 nieuwe woningen in Berkel (nu 5.500 woningen) (de hele Vinex regio Rotterdam 53.000 tot 2005, voor het hele land 1 miljoen) Er komt ca. 100 ha bedrijfsterrein bij. Er komt een nieuwe weg: de N470. De glastuinbouw moet verkassen naar de noordpolder. Er komen veel forenzen, en niemand in Berkel zit erop te wachten. Er komt een nieuw winkelcentrum en de sportcomplexen moeten uitbreiden.

Kortom:
- beschrijving van Berkel en de Vinexplannen. Paul vd Burg?
- Tuinders moeten verkassen naar de o.a. de Noordpolder. pilotstudie Grontmij. Energetische glastuinbouw.
- Het nieuwe winkelcentrum Tammer
- Het sportpark moet worden gereorganiseerd.
- de oud-speeltuinwerker De Bruin?
- Stichting Natuur- en Milieuwacht.???? Van Herk schijnt een 80-jarige querulanterige kletskous te zijn.
- Jan Schuring van het Raedthuys
- Treurniet?

Afspraken dinsdag 27 mei:
- 9.30 uur: David Louwerse en Kees Verhoef, melden bij Erniche Kelly, afd. Voorlichting, Stadhuis, naast Hervormde Kerk in Centrum.
De verdubbeling van Berkel is niet niks. David Lauwerse is aangesteld voor het opzetten van een projectorganisatie om de Vinex te begeleiden. De gemeente is te klein, en kan dit niet zelf.
Verhoef is ambtenaar voor het kassengebied en kan alles vertellen over de tuinders, agrariërs en veeteeltbedrijven uit de Meerpolder. (zie voor info verderop)
- Paul Driessen, Diepenbrockstraat 5. 11.30 uur op sportcomplex het Hogeland. Complex inrijden, inrit inrijden links naast de parkeerplaats. Aan het eind van het weggetje is een wit gebouwtje, het clubgebouw van de Hockeyclub.
Toen de plannen voor de Meerpolder door de wethouder werden gepresenteerd deed hij iets te gemakkelijk over het Sportpark. Zo van dat komt allemaal wel goed. Vandaar dat alle veldsportclubs zich hebben georganiseerd, en gepensioneerd planoloog Driessen is voorzitter. De problemen zijn: Eigenlijk hebben ze al wat weinig accomodatie, dus moeten ze uitbreiden. Ze kunnen nog niet uitbreiden want de eigenaars van de grond hebben een contract tot ... Door de Vinex dreigt er een weg doorheen te komen, maar ze weten nog niet hoe en wat. Tenslotte dreigt dat de regionale overheid vindt dat een dergelijke grote sportaccomodatie niet thuishoort in zo’n kleine gemeenschap, en dan wordt besloten dat men voor de grotere sportvoorzieningen naar Rotterdam moet.
- 13.00 uur: Geert vd Salm, ex-WLTO-voorman, Klapwijkseweg 42, plus Kees vd Burg, vz WLTO-Berkel.
Met de tuinders ligt de zaak wat ingewikkelder, volgens vd Burg. Hun situatie is zeer onzeker. Weliswaar is er grond beschikbaar in de Noordpolder, maar die is inmiddels grotendeels verkocht aan tuinders uit Vleuten en De Meern. Op 27 maart jl. heeft de Raad van Berkel het zgn Voorkeursrecht aangenomen. (Ze moeten bij verkoop eerst de grond aanbieden aan de gemeente), De gemeente vertraagt de boel, waardoor de prijzen van eventueel beschikbare grond omhoog vliegt. De verpaupering onder de tuinders dreigt.
De gemeente is er wat genuanceerder over: De grond van de veetelers in de Meerpolder is de afgelopen jaren al verkocht aan de projectonwikkelaars. Die veetelers (drie) zouden op grond van hun leeftijd toch ophouden met hun bedrijf. De tuinders, zo’n 10 á 12, hebben hun grond aan de randen van het gebied liggen. Daarvan is de grond nog niet verkocht. Een aantal houdt er mee op vanwege de pensioengerechtigde leeftijd. En van de rest is de grond nog niet verkocht omdat de projectontwikkelaars daar tot nu toe nog geen haast mee hebben en de tuinders dus ook niet. Inmiddels heeft de gemeente besloten een beroep te gaan doen op de Wet Voorkeursrecht. D.w.z. dat tuinders die hun bedrijf willen verkopen dat allereerst moeten doen aan de gemeente c.q. projectontwikkelaars. De gemeente moet dan de marktwaarde betalen. Mochten ze dat niet willen, dan kan de gemeente een beroep doen op de Onteigeningswet. Dat zou voor een aantal tuinders wel eens gunstiger kunnen zijn omdat dat meer geld kan opleveren. Inmiddels is in de Noordpolder grond vrijgemaakt voor tuinders, maar die grond is allemaal in korte tijd verkocht aan diverse tuindersbedrijven van overal. Ze gaan nu, i.s.m de Grontmij, in de Noordpolder nog zo’n 100 ha. grond vrijmaken voor tuindersbedrijven. Dat moet zeer hoogwaardig tuindersgebied worden waar men wil proberen door betere omstandigheden op gebied van energie- en watervoorziening en infrastructuur een meerwaarde te bereiken. Als het aan de gemeente Berkel ligt moeten de Berkelse tuinders dan voorrang krijgen bij het verwerven van die grond. Dat gaat de komende tijd gebeuren.
Waarschijnlijk is van der Salm zo’n oudere tuinder - bloemkweker - die vanwege zijn leeftijd over de rand dreigt te vallen, terwijl als er niks zou gebeuren hij nog wel een tijdje zou willen doorgaan. En vanwege zijn leeftijd zal de Onteigeningswet, althans wat zijn bedrijf aangaat, niet meer op hem van toepassing zijn. V.d. Salm heeft een zoon, met een eigen bedrijf dat niet in de Meerpolder ligt. Die zou hem dus kunnen redden, maar dan moeten vader en zoon samengaan.
- 15.00 uur: Jan Schuring van partycentrum ‘t Raedthuijs 5112454, Westersingel 80.
Er was een café sinds 1712, sinds 1939 zaten Schuring’s ouders erin, en nu is het een partycentrum. Het is zijn zaak sinds 20 jaar. Volgens informante Borkes heeft heel Berkel bij Schuring zijn eerste borrel gedronken. Door de bouw van het winkelcentrum moest zijn Raedthuijs verdwijnen en hij heeft nu een nieuwe locatie. Hij is zeer tevreden, kijkt uit tot aan Delft. De zaken gaan goed en hij verwacht een gouden toekomst.
- om 17.00 uur : Mevrouw Tammer, vz. van de winkeliersvereniging Mibro, Kerksingel 3, Drogisterij Kaarsstra.
Zij ‘trekt de kar van het nieuwe winkelcentrum’ en is daar al acht jaar mee bezig. Per 1 juli wordt Fase 1 afgerond en in september Fase 2. Het nieuwe winkelcentrum is een inhaalslag om tegemoet te komen aan het te geringe winkelaanbod. Ze denkt dat ze als dit allemaal af is, in oktober dus, bij de gemeente op de stoep staat om de plannen te bespreken voor de uitbreiding van het winkelcentrum i.v.m de Vinex. En dat moet dan wel een beetje sneller gaan dan bij dit winkelcentrum. Het mooie van dit nieuwe winkelcentrum is dat heel erg rekening is gehouden met het oude winkelcentrum. Zowel aan de nieuwe als aan de oude kant moeten parkeerplaatsen komen, en een supermarkt etcetera Bij de brancheverdeling hebben ze er rekening mee gehouden dat de loop erin moet blijven ook voor het oude gedeelte. “En meid, ik vind het zo heerlijk om te doen!”, aldus een dolenthousiaste Tammer.